Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Icke godkända visir kostar miljonbelopp

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Visiren är inte godkända för att behandla patienter med corona. OBS, visiret på bilden är inte samma som omnämns i artikeln.Foto: Nordentic AB
Regionens blunder kommer kosta över en miljon kronor.Foto: Oleandra / Colourbox

All omvårdnadspersonal i hela Halland har jobbat med icke godkända visir, under hela coronapandemin.

Nu tvingas regionen återkalla visiren och köpa in nya för miljonbelopp, rapporterar Hallands Nyheter. 

– Dessa visir är bara enklare stänkskydd som aldrig varit godkända för arbete där det förekommer risk för smitta, säger Magnus Henriksson på Arbetsmiljöverket till tidningen.

Sedan coronapandemin blev ett faktum i Halland har det varit Region Halland som ansvarat för att förse länets kommuner, däribland Kungsbacka, Varberg och Falkenberg, med skyddsmaterial som vårdpersonal ska använda när de behandlar patienter med covid-19.

I samband med pandemins start konstaterade regionen att man hade ett stort lager med skyddsvisir och dessa fördelades sedan till samtliga kommuner i Halland. I samband med detta garanterade man också att visiren var godkända för arbete med coronasmittade patienter.

Felet upptäcktes av Arbetsmiljöverket

När Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på boenden i Laholm och Halmstad upptäckte inspektörerna att de visir, som kallas för Cetro 2019, som personalen bar inte var godkända för att behandla personer med corona. 

Efteråt utfärdade man omedelbart ett förbud mot visiren. Man gjorde också klart att överträdelse mot förbudet skulle rendera i vite om 200 000 kronor per tillfälle de bars.

”Enklare stänkskydd”

För Hallands Nyheter berättar Charlotte Nilsson-Bibin, vikarierande kommunikationschef på Region Halland, att man trodde att visiren var godkända.

– Tillverkaren av visiren var i kontakt med Arbetsmiljöverket i april som då sa att de var godkända, säger hon till tidningen.

Men företrädare för Arbetsmiljöverket, i form av inspektören Magnus Eriksson, menar att detta inte kan stämma.

– Om det funnits något godkännande hade det funnit ett skriftligt intyg. Dessa visir är bara enklare stänkskydd som aldrig varit godkända för arbete där det förekommer risk för smitta, säger han till HN

Kommer kosta över en miljon

För att ersätta de icke godkända skydden måste nu kommunen köpa in nya visir, till en kostad på över en miljon kronor.

Regionen har meddelat att man nu kommer utföra tester för att se om man kan öka säkerhetsklassen på de återkallade visiren och återfördela dem till vården. Men detta är inte tillåtet, enligt Arbetsmiljöverket.

– Om visiren skulle få ett godkännande nu så gäller det bara de visir som tillverkas efteråt med godkänd märkning eller att man skickar tillbaka alla visir till tillverkaren och de märks om där, säger Magnus Eriksson till HN.