Ica Maxi i Borås återkallade över 1 800 kilo oxfilé. Foto: Anna Hållams
Ica Maxi i Borås återkallade över 1 800 kilo oxfilé.  Foto: Anna Hållams

Icas buffelkött kan komma från Italien

Publicerad

Har du handlat oxfilé som innehöll buffelkött?

Då behöver du inte oroa dig, meddelar Livsmedelsverket.

– Det är absolut inte farligt. Det är mer en fråga om att man ska veta vad man köper och kunna lita på vad man köper, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

På fredagen skrev Borås Tidning om att Ica Maxi i Borås återkallat över 1 800 kilo oxfilé. Anledningen var att prover visat att produkten innehöll buffelkött.

Butikskedjan hade tidigare arbetat tillsammans med leverantören och litade därför på kvaliteten. Men leverantören hade bildat ett nytt bolag från vilket han sålde köttet – ett bolag som inte har den nödvändiga Ica-certifieringen.

– Det är här som vi har brustit i vår kvalitetskontroll. Vi kollade inte upp att leverantören sålde köttet via ett företag som inte hade certifierats, sa Emmy Hedell till Borås Tidning.

Agerat snabbt

Nu är Livsmedelsverket inkopplat i ärendet. Och Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket menar att man har agerat snabbt.

– Det som vi gör nu är att försöka säkerställa att köttet är spärrat. Det har kommit in runt 20-25 ton ungefär. Det mesta till Ica och lite till Coop. Men vi har blivit försäkrade om att det som finns kvar är spärrat på lager, säger han.

Nu jobbar Livsmedelsverket med att fånga in eventuella andra aktörer som kan ha köpt kött från samma leverantör. Och med att spåra källan.

– Det tycks vara så att köttet kommer från Italien från början. Sedan har det gått via Danmark till Sverige. Så då kan det mycket väl vara så att det här köttet också hamnat i andra länder. Vi vet ännu inte utsträckningen. Det är 16 prover tagna och såvitt vi förstår är det tre som visat på positivt resultat så sannolikt är inte allt buffel, säger Jan Sjögren.

"Har kontroll"

Emmy Hedell sa till Borås Tidning att det sålda köttet inte är farligt att äta. Och Jan Sjögren håller med.

– Det är mer en fråga om att man ska veta vad man köper och kunna lita på vad man köper. Vi har inga indikationer på att det skulle vara farligt eller komma från en anläggning som inte är godkänd. Det är något den fortsatta utredningen får visa, säger han.

Ica Maxi i Borås har anmält leverantören för bedrägeri.

– Man vet aldrig var det drar i väg men vår utgångspunkt just nu är att vi har kontroll på det, säger Jan Sjögren.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER