Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Icas buffelkött kan komma från Italien

Ica Maxi i Borås återkallade över 1 800 kilo oxfilé.
Foto: Anna Hållams

Har du handlat oxfilé som innehöll buffelkött?

Då behöver du inte oroa dig, meddelar Livsmedelsverket.

– Det är absolut inte farligt. Det är mer en fråga om att man ska veta vad man köper och kunna lita på vad man köper, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

På fredagen skrev Borås Tidning om att Ica Maxi i Borås återkallat över 1 800 kilo oxfilé. Anledningen var att prover visat att produkten innehöll buffelkött.

Butikskedjan hade tidigare arbetat tillsammans med leverantören och litade därför på kvaliteten. Men leverantören hade bildat ett nytt bolag från vilket han sålde köttet – ett bolag som inte har den nödvändiga Ica-certifieringen.

– Det är här som vi har brustit i vår kvalitetskontroll. Vi kollade inte upp att leverantören sålde köttet via ett företag som inte hade certifierats, sa Emmy Hedell till Borås Tidning.

Agerat snabbt

Nu är Livsmedelsverket inkopplat i ärendet. Och Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket menar att man har agerat snabbt.

– Det som vi gör nu är att försöka säkerställa att köttet är spärrat. Det har kommit in runt 20-25 ton ungefär. Det mesta till Ica och lite till Coop. Men vi har blivit försäkrade om att det som finns kvar är spärrat på lager, säger han.

Nu jobbar Livsmedelsverket med att fånga in eventuella andra aktörer som kan ha köpt kött från samma leverantör. Och med att spåra källan.

– Det tycks vara så att köttet kommer från Italien från början. Sedan har det gått via Danmark till Sverige. Så då kan det mycket väl vara så att det här köttet också hamnat i andra länder. Vi vet ännu inte utsträckningen. Det är 16 prover tagna och såvitt vi förstår är det tre som visat på positivt resultat så sannolikt är inte allt buffel, säger Jan Sjögren.

"Har kontroll"

Emmy Hedell sa till Borås Tidning att det sålda köttet inte är farligt att äta. Och Jan Sjögren håller med.

– Det är mer en fråga om att man ska veta vad man köper och kunna lita på vad man köper. Vi har inga indikationer på att det skulle vara farligt eller komma från en anläggning som inte är godkänd. Det är något den fortsatta utredningen får visa, säger han.

Ica Maxi i Borås har anmält leverantören för bedrägeri.

– Man vet aldrig var det drar i väg men vår utgångspunkt just nu är att vi har kontroll på det, säger Jan Sjögren.