Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-personal ska stoppa svinn – lockas med saftiga bonusar

Matildehemsvägen i Hovås är Västsveriges dyraste gata – med huspriser på i genomsnitt 23 miljoner kronor. Här bor skådespelaren och den före detta medlemmen i proggbandet Nationalteatern Hans ”Ica-Stig” Mosesson.
Andréas Mattsson, ställföreträdande handlare på Ica Maxi i Kungsbacka.
Foto: Ica

Svinnet på Ica Maxi i Kungsbacka kostar butiken flera miljoner per år. Det vill man ändra på, och för att motivera personalen får de sin beskärda del av de pengar man hoppas spara.

– Det handlar om rätt stora summor – ungefär en och en halv miljon kronor, säger Andréas Mattsson, ställföreträdande handlare.

1,2 procent av butikens omsättning går bort i form av svinn. Det kanske inte låter så mycket, men med en omsättning på omkring 600 miljoner kronor blir det en rejäl slant.

För att komma till rätta med problemet har man infört något som man kallar för ”Svinnjakten”, med syfte att minska svinnet med 50 procent.

– Alla butiker har svinn, det går inte att undvika. Men det onödiga svinnet vill vi städa bort, säger ställföreträdande handlare Andréas Mattsson.

Lockar med bonus

För att lyckas med det måste man få med sig personalen på tåget, och man gör det med morot snarare än piska. Hälften av pengarna man sparar kommer att åka rätt ner i de anställdas fickor, vilket Handelsnytt tidigare rapporterat om.

– Det handlar om rätt stora summor – ungefär en och en halv miljon kronor. Vi har 210 anställda och kommer att fördela pengarna baserat på hur många timmar man jobbar. För de som jobbar mest, om vi når målet, kan det bli 15 000 kronor i bonus, säger Mattsson.

Projektet inleddes vid årsskiftet, men redan nu har man börjat se resultat. 

Svinnet kostar butiken drygt sju miljoner kronor per år.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vill inte slänga mat

– Vi mäter svinnet varje vecka, och den här veckan förra året låg det på ungefär 60 000 kronor. Nu är vi nere på omkring 40 000, säger Andréas Mattsson, och fortsätter:

– Vi gör en massa olika saker. Det kan till exempel handla om att se till att kylvaror som kunden bestämmer sig för att inte köpa i kassan, sätts tillbaka i rätt temperatur på en gång.

Enligt Andréas Mattsson är det dock inte bara den ekonomiska aspekten som ligger bakom ”Svinnjakten”. Minst lika viktig är den ekologiska, hävdar han.

– Hållbarhet är extremt viktigt för oss. Vi är en Svanen-märkt butik, och en del av hållbarheten är att inte slänga mat.


Ica-butikens succé på Tiktok – miljoner visningar