Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gaslarm på Ica Maxi – kvinna förd till sjukhus

Expressen TV sänder direkt.
Ica Maxi i Kungsbacka är utrymt under fredagsförmiddagen efter larm om en gasläcka. Parkeringen utanför är avspärrad. Foto: Jenny Eriksson

Ica Maxi i Kungsbacka var utrymt i många timmar under fredagen efter larm om en gasläcka – och en kvinna fick föras till sjukhus med ambulans.

Räddningstjänsten lokaliserade senare lukten till pantmaskinen.

En kvinna fick föras till sjukhus.

På fredagsmorgonen, vid åttatiden, larmade personal på Ica Maxi på Hedevägen i Kungsbacka räddningstjänsten efter larm om gasläcka sedan en lukt känts i lokalen.

Räddningstjänsten var bland annat på plats med fem enheter samt en enhet som kallas för ”avancerad indikering”.

Janne Severinsson, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, förklarade:

– Vi är där med en specialenhet med utrustning som mäter vad det kan vara för ämne. Den indikerar vad det kan vara för någonting.

Enligt polis har någon stoppat en flaska med en typ av vätska som kan vara frätande eller farlig i en returautomat för pet-flaskor.

Exakt vad det är för ämne var på fredagseftermiddagen oklart.

Händelsen rubriceras som framkallande av fara för annan.

Vittnet Jenny: ”Stängt av parkeringen”

En person fördes till sjukhus med ambulans.

– Det är en kvinna som har förts till sjukhus med illamående och huvudvärk. Totalt är det tolv personer som har kommit i kontakt med ämnet, men bara en som har behövt föras till sjukhus, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Innan räddningstjänsten kom till platsen uppmanade de personalen att utrymma. Jenny Eriksson arbetar på köksbutiken Marbodal precis intill Ica Maxi. Hon skulle in på Ica och handla frukost i morse, men stoppades i entrén.

– Jag gick fram till entrén, men blev tillsagd att inte gå in. Nu har de stängt av hela parkeringen, antagligen för att slippa spring där, sa hon på förmiddagen, och fortsatte:

– Man har sett att de har haft någon specialstyrka som gått in på Ica.

Jenny Eriksson arbetar på Marbodal i närheten av Ica och blev stoppad i entrén under fredagsmorgonen. Foto: Privat

Tre butiker utrymda

Även intilliggande Systembolaget och Arken Zoo fick utrymmas.

Strax innan 10 meddelade räddningstjänsten att de lokaliserat var lukten kommer från.

Lukten lokaliserades till pantrummet. Ännu är det oklart vad det var för ämne som läckte ut, men vid 13.30 berättade räddningstjänsten att butiken vädrats ut och att det inte var någon fara att vistas i butiken.

Icas pressansvarige Niclas Strahner skriver i ett mejl:

Idag på förmiddagen uppfattade personalen på Maxi ICA Kungsbacka en obekant odör i anslutning till ett rum där pant förvaras. I förebyggande syfte och i samråd med räddningstjänsten valde man att utrymma lokalen. Man kunde dock konstatera att det inte fanns någon gasläcka eller annat skadligt ämne som kunde påverka kunder, personal eller livsmedel.

Han fortsätter:

”Ämnen som konstaterades av räddningstjänsten var svavel och ett organiskt kemiskt ämne som luktar starkt – tetrahydrotiofen. Detta påverkade en i personalen, som uppgav retningar i halsen, som uppsökte sjukhus för säkerhetsskull – men som nu är tillbaka på jobbet. Butiken har därför fått tillåtelse att öppna och välkomnar samtliga kunder. Vi beklagar naturligtvis eventuella problem som detta kan orsakat våra kunder under dagen”.