Molle vet sin plats utanför Ica-butiken i Varberg. Foto: Marianne GabrielssonMolle vet sin plats utanför Ica-butiken i Varberg. Foto: Marianne Gabrielsson
Molle vet sin plats utanför Ica-butiken i Varberg. Foto: Marianne Gabrielsson
Mariannne Gabrielsson från Varberg ser fram mot att handla och träffa Molle. Foto: PRIVATMariannne Gabrielsson från Varberg ser fram mot att handla och träffa Molle. Foto: PRIVAT
Mariannne Gabrielsson från Varberg ser fram mot att handla och träffa Molle. Foto: PRIVAT

Är Molle Sveriges mest älskade katt?

Publicerad

Katten Molle kan vara landets mest älskade katt.

Molle har kallats för en "institution" bland besökarna på Ica Hajen i Varberg – för att han troget sitter utanför butiken varje dag och tittar på människor.

– Han är så underbar. Jag stannar och pratar med Molle varje gång jag går och handlar på Ica, berättar Marianne Gabrielsson, en av 280 medlemmar i Facebookgruppen "Hajenkatten i Varbergs vänner".

Molle är nio år och flyttade med sin familj till ett hus alldeles nära Ica Hajen i Varberg för nästan fyra år sedan.

Som så många andra katter beger sig Molle ofta hemifrån på egna äventyr, men oftast inte för att jaga möss eller tjejer.

Har sin egen plats

Han går till Ica och sätter sig snällt på sin plats precis vid ingången till butiken.

– Jag har bara fått positiva reaktioner av kunderna, säger Victor Andersson, ställföreträdande Ica-handlare.

 

LÄS MER: I den här butiken är det katten som bestämmer

 

Molle är omskriven sedan tidigare, bland annat av lokaltidningen Hallands Nyheter. 

Han börjar bli en riktig kändis.

– Molle är känd i hela Varberg, ja nästan i hela Sverige, säger Andersson stolt.

Molle har fått en egen skylt som berättar vem han är.Foto: Marianne Gabrielsson

För kunder som träffar Molle första gången har man tillverkat en skylt. Detta för att lugna eventuellt katträdda personer, men framför allt vill man undvika att Molle matas.

Han har ju ett eget hem och det är där han ska få mat som gör att han fortsätter må bra.

Gillar att se på folk

Varför går då Molle till Ica så ofta?

– Han är extremt social och oerhört snäll. Han gillar att titta på folk och se vad som händer, berättar Victor Andersson.

Molle är nu så känd att människor tar selfies ihop med honom, vilket kan beskådas bland annat på Facebook-sidan 'Hajenkatten i Varbergs Vänner'. 

Medlemsantalet stiger blixtsnabbt. Bara medan vi skriver artikeln har runt 20 nya medlemmar anslutit. Marianne Gabrelsson är en av, i skrivande stund, 280 som är med i gruppen.

– Det är ju en helt underbar katt! Jag kan inte tänka mig att det fins någon finare i hela världen.

Längtar efter Molle

Hon ser fram mot att träffa Molle varje gång hon åker och handlar.

– Då går jag fram och klappar honom och pratar en stund med honom. Alla älskar Molle!

Människor som inte har koll på Molle kan bli oroliga och tro att han är hemlös, men så är inte alls fallet.

Han har ett gott hem, men trivs så bra utanför Ica att ägarna ibland får hämta honom när de tycker att han suttit där lite för länge.

Men Marianne och alla andra fans vet att han snart är tillbaka.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER