Handlaren Ulrik Kjerstensson på Ica Nära i Tibro tog över butiken för ett år sedan och han säger att det hela tiden har varit problem med skolungdomar som snattar.
– Det är gäng på tio till femton personer som kommer in här och stjäl under lunchen och på raster, och har butiken som en fritidsgård. Flera äldre pensionärer som handlar på dagtid vill inte vara i butiken för att det är så stökigt, konstaterar han och tillägger:
– Till slut tröttnar man.
Ulrik Kjerstensson förklarar att det som stjäls framför allt är läsk, godis, energidryck och kakor. ”Allt som är sött”. Även varor med åldersgräns, som öl, snattas.
Han berättar att han länge försökt göra något situationen utan resultat. Nu har han har vänt sig till kommunens skolchef Eva Gustavsson som tar problemet på stort allvar.
– Vi ska ha ett möte tillsammans med en representant från Icahandlarnas förbund, säger Ulrik Kjerstensson.
Vill se intyg från föräldrarna
Samtidigt har han tagit till en egen åtgärd för att minska snatterierna.
– Som vanligt är det ett fåtal elever som håller på och stjäl, men tills vi kommit fram till en lösning vill jag att alla minderåriga som kommer in och handlar i butiken har ett intyg med godkännande från sina föräldrar, säger Ulrik Kjerstensson.
I butiken har han hängt upp en skylt:
”Då vi har haft problem med stölder av framför allt energidryck och andra produkter som vi har åldersgräns på. Ser vi gärna att ni har intyg från förälder att i får vistas i butiken under skoltid”.

Eva Gustavsson bekräftar att åtgärder mot snatterierna är på gång:
– Situationen är helt oacceptabel. Vi måste jobba med att försöka förhindra att detta sker. Det vi planerar nu är ett möte med ägaren och även Ica centralt som har goda exempel på hur man kan jobba, säger hon och fortsätter:
– Jag har även kontaktat kommunens säkerhetssamordnare. Vi ska se hur vi tillsammans ska kunna jobba för att motverka detta. Kommunpolisen ska också få en roll i det här. Vi kommer att prata med dem.
Lars Ilmoni, näringspolitisk strateg på Icahandlarnas förbund, konstaterar att det på flera håll i landet pågår liknande åtgärder. Bland annat i Göteborg, på Hisingen och i östra stadsdelarna.
– Vi har börjat jobba med trygghetsöverenskommelser, där vi tillsammans med kommun, polis och andra berörda sitter ner och pratar om hur det ser ut runt den aktuella butiken och vilka aktiva och konkreta åtgärder man kan göra, säger han.

Framgångsrik modell i Luleå
Lars Ilmoni berättar om ett framgångsrikt exempel i Luleå:
– Där har det varit precis den här typen av problematik. Att barn kommer från skolorna under skoltid och begår stölder och stökar inne i butiken. Det som behövs, och det är ingen avancerad vetenskap, är att bygga kontaktvägar mellan handlare och skola.
– Det kan exempelvis vara att handlaren kommer och föreläser på skolan om sitt arbete eller att elever erbjuds praktikplatser. Det kan vara ett bra sätt att hitta varandra. I Luleå har också rektorerna gjort ett bra jobb, och haft avstämningsmöten regelbundet med handlaren. Det har givit mycket gott resultat och blivit lugnare i affären.
Mikael Ovrell driver Ica Nära i Kortedala i Göteborg sedan 2005 då han tog över efter sin pappa. Under åren har antalet stölder ständigt ökat och han har även fått möta våld och hot.
Han säger att det han mest är drabbad av inte handlar om ungdomssnatterier utan ”värre problem”, med rån och ligor som stjäl.
Pratar med föräldrar och rektor
– Men visst är det även ett problem med snattande skolungdomar. Det är varor för direktkonsumtion som försvinner. Energidryck, godis, choklad och sådant. Steg ett är att vi kontaktar föräldrarna och i steg två pratar vi med rektorn på skolan där eleven går, berättar Ica-handlaren.

Han beskriver en situation med två killar som fler än en gång var inne i butiken och stal, och var otrevliga mot personalen:
– Där hjälpte varken föräldrasamtalet eller att vi pratade med rektorn. Vi visste att killarna spelade fotboll, och att de var duktiga, och vi tog kontakt med deras tränare. Klubben har spelregler som handlar om att man både sköter sig på och utanför planen om man vill vara med att spela fotboll. Tränaren hade samtal med killarna och då upphörde problematiken.
Mikael Ovrell menar att ”framgångsnyckeln” när det gäller skolungdomar som snattar är att det finns snabba kanaler in till skolan och även föreningslivet.
”Varje butik bör ha kontaktperson i skolan”
– Varje butik borde ha en kontaktperson i skolan som man vänder sig till, tycker han.
Mikael Ovrell konstaterar att det tack vare en rad insatser generellt är färre stölder och lugnare i butiken nu än för ett år sedan. Det handlar bland annat om DNA-märkning, olika typer av säkerhetsinvesteringar, civila väktare och ändrade rutiner.
Och precis som Ulrik Kjerstensson i Tibro har Mikael Ovrell kontakt med Lars Ilmoni för att starta den så kallade trygghetsöverenskommelsen.
– Hela syftet är att polis, politiker, skola, fastighetsägare och näringslivet samverkar och kommer fram till enkla aktiviteter och åtgärder som verkligen blir genomförda.