Efter en omfattande förundersökning ledd av åklagare Maria Thorell friades de tio personer som hon åtalat i Göteborgs tingsrätt i somras. Rätten ansåg inte att hennes bevisning räckte.
Åklagaren ansåg att tre av de tio köpt in, förvarat och till stora delar sålt varor som stulits med systematik i butiker runtom i Sverige. Övriga sju misstänktes för att ha sålt varor som de rimligen måste insett var stöldgods, enligt åtalet.
Åklagaren ansåg sig kunna bevisa att de tio befattat sig med stulna varor till ett värde av cirka åtta miljoner kronor, men det räckte alltså inte till någon fällande dom.
Utdrag ur den friande domen
Det var den 3 juli som Göteborgs tingsrätt förkunnade domen mot den misstänkta stöldligan.
Det mesta av det beslagtagna godset värt åtta miljoner kronor lämnades tillbaka till de friade personerna efter domen. I den kan man bland annat läsa:
”Frågan är då om åklagaren har bevisat att de tilltalade har deltagit i eller främjat en sådan befattning, det vill säga deltagit i eller främjat ett förvärv eller mottagande av egendom som med hänsyn till omständigheterna vid förvärvet eller mottagandet skäligen kunde antas vara frånhänd annan genom brott.”
Svaret på frågan är nej, konstateras det lite senare i domen:
”Åklagaren kan inte anses ha bevisat genom den åberopade utredningen att det var fråga om en verksamhet tillsammans och i samförstånd. Det får i stället bedömas om var och en av dem har gjort sig skyldig till näringshäleri eller medhjälp till sådant brott.”
Rätten bestämde sig alltså för att ingen skulle dömas och att de och skulle få tillbaka nästan allt beslagtaget gods.
Rättens ordförande och en av nämndemännen ville dock döma de tre huvmännen till fängelsestraff på 1-2 år.
Utredningen, som branschtidningen Fri köpenskap tidigare berättat om, har inte bara kostat målsäganden utan också samhället stora pengar. Bara räkningarna från de tio åtalades advokater landade på 4 824 478 kronor efter förhandlingarna i somras, enligt domen.
Men skattebetalarnas nota för denna härva är inte slut ännu. Maria Thorsell beslutade sig direkt för att överklaga de friande domarna för de tre som hon anser är huvudmännen till hovrätten. Där är saken ännu inte prövad.
– Jag vet inte när det ska upp i hovrätten, säger Maria Thorell.

Drabbas nästan varje dag
En av de bestulna Ica-handlarna var 35-årige Mikael Ovrell, som driver en butik i Kortedala i östra Göteborg. Han är tredje generationens ägare, men har i flera år drabbats av omfattande stölder.
Kriminaliteten och våldet har accelererat sedan dess: personalen har hotats synnerligen grovt, han själv och hans anhöriga har drabbats, berättar Mikael.
– Vi är utsatta för stölder nästan varje dag. Vi har också rånats och råkat ut för inbrott ett antal gånger, säger Mikael Ovrell.

Hur många gånger har ni larmat polisen i år?
– Jag har ingen statistik på det, men det handlar nog om 150-200 tillfällen.
Nästan varje dag..?
– Ja. Långt ifrån alla larm leder till gripande, men senast för några dagar sedan greps tre personer som hade stulit choklad för 3 000-4 000 kronor.
Började med DNA-märkning
Han berättar om några av de grova övergrepp han och hans anställda utsatts för:
– Jag har blivit misshandlad i butiken, en drogmissbrukare har vevat med en motorsåg, man har tagit strupgrepp på min personal medan kumpaner rensar hyllorna.
Mikael Ovrell berättar om stölden som gjorde att han bestämde sig för att situationen blev ohållbar:
– En person som stulit flera gånger tidigare kom in i butiken. Personalens säkerhet är viktigare än allt annat så de ska inte konfrontera tjuvar som vi vet kan vara farliga och detta var en sån.
Tjuven gick i väg med cirka 100 paket kaffe – som sedan hittades i en annan butik, förklarar Mikael. Men det ska inte ha gått att ställa någon inför rätta.
– Men jag bestämde mig för att inte ge upp, inte låta de kriminella knäcka mig. Så vi började DNA-märka våra varor.
Ovrells agerande ledde så småningom till att den misstänkta ligan som senare åtalades kunde sprängas.

Personerna ertappades med misstänkt gods i drivor.
Detta efter husrannsakningar i deras hem, på marknader men framför allt i ett hyrt förrådsutrymme i Göteborg. Det var läkemedel, smink, tandkräm, kläder med mera.
Tog månader att räkna stöldgodset
En del av varorna lyckades utredarna spåra som stöldgods från bland annat Ica, H&M, Coop och Hemköp.
– Det krävdes tre till fyra heltidstjänster en hel månads arbete att räkna ihop allt stöldgods. Varenda liten sak registrerades på ett rättssäkert sätt, säger Christian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef, som arbetade med utredningen.
Man var nöjda efter avslutad utredning, men mindre nöjda efter domen i tingsrätten. Mycket mindre.

– Nu har tjuvarna fått tillbaka alla varor och det är fritt fram att sälja dem vita och fina. Vi har helt enkelt tvättat produkterna åt dem. Det är klart att man blir uppgiven, fortsätter Christian Nylén.
Kan prisas i Blå Hallen
I domen framgår dock att en av målsägande fått tillbaka sina varor eftersom dessa konstaterats vara stöldgods.
Mikael Ovrell följde förhandlingarna i tingsrätten och var övertygad om fällande domar.
– Jag blev helt chockad, fullständigt knäckt. Jag har inte orkat ta någon kontakt med poliserna eller åklagaren efter domen.
Men Ovrells arbete uppskattas däremot av hela branschen. Han är en av tre nominerade till Livsmedelshandlarnas hederspris som delas ut i Blå Hallen i Stockholms stadshus på torsdag. Det går till någon som "gjort något utöver det vanliga".
En av de tidigare pristagarna är förre statsministern Fredrik Reinfeldt.
