Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-handlaren vägrar sälja danskt fläskkött

POPULÄR BOJKOTT. "Bara positiva reaktioner" säger Ica-handlaren Andreas Gunrup, på Ica Kvantum Sannegården, efter att ha bojkottat danskt fläskkött sedan mitten av april.
Foto: Henrik Jansson

GÖTEBORG. I mitten av april bestämde sig Ica-handlaren Andreas Gunrup för att sluta sälja danskt fläskkött.

– Reaktionen har varit överväldigande positiv. Ingen har klagat hittills, säger han om sin protest mot den usla djurhållningen i Danmark.

Varje Ica-handlare är egen företagare som själv bestämmer över sin butik och sitt sortiment.

– Det var enkelt för mig att ta ställning. Anledningarna är flera. Det handlar om dåliga produktionsförhållanden med griskultingar som får sina knorrar kuperade, suggor som inte har halm att reda bo med, foder som baseras på genmodifierade sojabönor och trånga bås med stressade djur med skador som följd, säger han som har sin butik Ica Kvantum i Sannegården på Hisingen.

"Mitt sätt att ta ställning"

Det handlar också om att man i Danmark ger djuren antibiotika i förebyggande syften vilket främjar tillväxt av antibiotikaresistenta bakteriestammar.

– Det här är mitt sätt att ta ställning mot djurhållningen i Danmark. Men också för att sätta press på branschen i stort, att inte acceptera vad som helst.

Det danska fläskköttet har länge varit en stark priskonkurrent till det svenska köttet.

– De kan hålla sina priser så låga eftersom de struntar i EU-lagstiftning och djurskydd. Och de struntar i både grisars och konsumenters hälsa, förklarar Andreas Gunrup.

Och hittills har inte en enda kund klagat på att den svenska fläskfilén kan kosta ett par tior extra - och försäljningen av fläskkött totalt i butiken har inte minskat.

Viktigt med bra djurhållning

– Det är värt ett högre pris för att veta att köttet kommer från en välmående gris.

Andreas har också fått många reaktioner från sina kolleger runtom i landet. En del är förvånade över den allt igenom positiva responsen.

– Det är redan två handlare här i Göteborgsområdet som gjort likadant, säger Andreas Gunrup som inte kommer att sälja danskt kött förrän de skärper sig på andra sidan sundet.

Och kanske är bojkotten bara början.

– Konsumenterna, precis som vi handlare blir allt mer medvetna. Därför är det extra viktigt att markera hur viktigt det är med bra djurhållning och bra matvaror till våra kunder, förklarar Andreas Gunrup.

Fakta

Sverige är det enda land som ställer krav på hur en grisningsbox ska se ut. Den svenska suggan kan röra sig naturligt när hon förbereder födseln.

I Danmark, som i de andra EU-länderna, står suggan i en bur och har sällan tillgång till någon form av strö. Dessutom har alla grisar i Sverige tillgång till halm eller annat strömedel.

En svensk gris har 25 % större yta att röra sig på än en dansk.

Svenska grisar har knorr på svansen. Inom EU är det tillåtet att klippa av svansen på den lille kultingen för att undvika kannibalbeteenden, där de biter av varandras svansar när de går trångt och är stressade.

Den svenska grisen är fri från salmonella. Svenska konsumenter har inte drabbats av salmonella från svenskt griskött på decennier. Detta kan man inte garantera med importerat griskött.

I Danmark har den senaste tiden nio personer dött i salmonella och drygt 1000 personer insjuknat.

Svenska grisar äter inte genmodifierat foder.

Den multiresistenta bakterien MRSA finns i dansk grisproduktion men inte i svensk.

Det relativt lilla landet Danmark har 25 miljoner grisar, medan Sverige har tre miljoner.

"Med tanke på Danmarks storlek och tillgång till åkermark för gödsel och miljöpåverkan, borde det sannolikt vara Danmarks 25 miljoner grisar som får stryka på foten", menar Annika Bergman, ordförande i Sveriges Grisföretagare och Margareta Åberg-Andersson, grisansvarig på LRF

Källa: Sveriges Grisföretagare

Bojkottar du danskt kött på grund av djurhållningen i Danmark?