Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-handlaren ryter ifrån – efter ungdomarnas hot

Robin Granqvist, handlare på Ica Nära Stabbetorget, har fått nog av ungdomar som inte respekterar coronarestriktionerna och trängs i hans butik.
Foto: Privat

De flesta kunderna i Robin Granqvists Ica-butik är hänsynsfulla och följer coronarestriktionerna.

Men varje dag tvingas han och personalen stoppa ungdomar som kommer i gäng och trängs i butiken.

– Då blir vi hotade, utskällda och får ta emot glåpord, säger han.

Nu har Robin fått nog och gjort ett upprop på Facebook där han ber om hjälp.

Ica-handlaren Robin Granqvist och hans personal i butiken vid Stabbetorget i Göteborg brukar oftast inte ha problem med att kunder trängs i onödan under pandemin.

Reglerna som satts upp är tydliga och enkla, menar Robin Granqvist:

Max två personer är välkomna att gå in tillsammans i butiken – det får bara vara 25 kunder i lokalen på grund av coronarestriktionerna.

– Men det finns också de som inte följer reglerna. De irriterar kunder som tar rekommendationerna på större allvar, och de utsätter oss i personalen för onödiga risker, säger Robin Granqvist.

Han berättar om framför allt ungdomar från 12-årsåldern upp till omkring 17 år som kommer in i stora gäng och skapar trängsel. 

”En del blir hotfulla”

– När vi pratar med dem om lämpligheten i att komma in på det sättet är det en del som blir hotfulla, vilket jag tycker är det värsta. Personalen får ta emot glåpord och blir kallade både det ena och det andra. Bara för att vi på ett vänligt sätt försöker skydda oss själva och kunderna, säger Robin Granqvist och tillägger:

– Vi har även blivit kallade grövre saker av 20-25-åringar. Det har förekommit att någon vill träffa mig utanför butiken där de vill förklara vilken idiot jag är.

Han konstaterar att personalen blir utskälld i större eller mindre omfattning mellan tre och tio gånger varje vecka.

– Det känns inte bra. Många av mina anställda är själva i 20-årsåldern. Det är de som får stå ut med detta. 

Robin Granqvist, Ica-handlare i Göteborg, är trött på att tillrättavisa ungdomar som trängs i butiken.
Foto: Privat

”Då kände jag att nu räcker det”

Robin Granqvist berättar om en händelse som fick bägaren att rinna över, och som gjorde att han delade ett inlägg på Facebook där han beskrev situationen.

– En av mina anställda tillrättavisade tio killar som kommit in i butiken och blev kallad bitch och för könsord. Personen blev jätteledsen. Då kände jag att nu räcker det. Jag behövde markera på något sätt.

Robin Granqvist skriver i inlägget på Facebook att han vill ha hjälp av föräldrar, syskon, lärare eller ”kanske rentav kompis” till ungdomarna, med att förklara varför det är viktigt att de respekterar reglerna.

Han har mötts av stort engagemang från många kunder och personer som läst uppmaningen.

– Uppenbarligen tycker de att detta är viktigt, både för sin egen skull och för att de bryr sig om vår situation i butiken. Det känns bra att få den supporten, säger han.

TV: Du kan vara skyddad mot corona – utan antikroppar

Du kan vara skyddad mot corona – utan antikroppar