Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-handlaren Rikards unika succé i butiken

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
På Ica Nära Sillerud kan kunder nu låsa upp entrédörren med hjälp av bank-ID.Foto: Privat
Ica Nära Silleruds historiska initiativ har blivit en succé, enligt Ica-handlaren Rikard Ohlin.Foto: Privat

Att ha butiken öppen även efter att personalen gått hem – och låta kunderna låsa upp entrédörren med hjälp av bank-ID.

Ica Nära Silleruds historiska initiativ har blivit en succé.

– Det ser väldigt bra ut, säger Ica-handlaren Rikard Ohlin.

Ica Nära Sillerud utanför värmländska Årjäng är, tillsammans andra aktörer, med i ett testprojekt som drog i gång i december. 

Man har numera öppet klockan 6-24 alla dagar – och på morgnarna och på kvällarna är butiken obemannad. Kunderna låser upp entrédörren med hjälp av sitt bank-ID, plockar åt sig sina varor och betalar med självscanning.

Man är i och med det den första livsmedelshandeln i landet som testar modellen fullt ut och SVT Nyheter Värmland, som tidigare rapporterat om projektet, beskriver det hela som en succé.

– Jag får understryka det. Det tar en stund för folk att lära sig nya öppettider och mönster och siffrorna är inte klara än, men det ser väldigt bra ut, säger Rikard Ohlin.

Ica-handlaren Rikard Ohlin.Foto: Privat

En överlevnadsfråga

Han ser detta som en överlevnadsfråga för butiker på landsbygden.

– Idén är att öka tillgängligheten för kunden, att du ska kunna handla när det passar dig själv. Frågan för min del, som driver landsbygdsbutik, är: Hur bra attraherar vi den nya generationen som är van att göra allting i telefonen när man vill, dygnet runt.

Det är just den yngre kundkretsen som främst tagit till sig det nya konceptet, uppger Rikard Ohlin.

– Av kundundersökningarna vi gjort kan man se att den yngre kategorin, som jag kanske har svårt att attrahera ute på landsbygden och som har andra handlingsmönster, ökar ganska rejält. De i åldern 17-27 sticker ut, de gör mycket mer besök än vad de gjorde förut, säger Rikard Ohlin.

Tror inte stölderna ökar

Ökar inte stölder och snatterier när det inte finns någon personal i butiken?

– Tyvärr stjäls det dagligdags i våra dagligvarubutiker. Nu har du också aktivt valt att logga in, du måste välja själv att identifiera dig när du går in. Då inbillar jag mig att man bygger bort en hel del av det här. Sedan är det rejält kameraövervakat och under testet – under testet är viktigt att säga – har vi haft en väktare i butiken. Men jag kan inte se att det är någon skillnad mot hur det är dagligdags.

Rikard Ohlin betonar att han själv inte kan se vilka kunder det är som besöker butiken. Han är positiv till att fortsätta med det här nya systemet med en delvis obemannad Ica Nära.

TV: Så ändrar Ica sitt bonussystem

Så ändrar Ica bonussystemet efter kritikstormen.