Det har nu gått så långt att personal har sagt upp sig från butiken efter de brott som butiken har utsatts för. Foto: Linda BerghDet har nu gått så långt att personal har sagt upp sig från butiken efter de brott som butiken har utsatts för. Foto: Linda Bergh
Det har nu gått så långt att personal har sagt upp sig från butiken efter de brott som butiken har utsatts för. Foto: Linda Bergh
Ovrells Ica-butik i Kortedala. Mikael Ovrell upplever att han har en god dialog med både polis och vaktbolag angående de brott som har begåtts i butiken. Foto: Linda BerghOvrells Ica-butik i Kortedala. Mikael Ovrell upplever att han har en god dialog med både polis och vaktbolag angående de brott som har begåtts i butiken. Foto: Linda Bergh
Ovrells Ica-butik i Kortedala. Mikael Ovrell upplever att han har en god dialog med både polis och vaktbolag angående de brott som har begåtts i butiken. Foto: Linda Bergh
Mikael Ovrell, 35, är Ica-handlare i Göteborg. Han berättar att han kämpar för att kunna erbjuda en trygg arbetsplats till sin personal, trots alla brott som begås i butiken. Foto: PrivatMikael Ovrell, 35, är Ica-handlare i Göteborg. Han berättar att han kämpar för att kunna erbjuda en trygg arbetsplats till sin personal, trots alla brott som begås i butiken. Foto: Privat
Mikael Ovrell, 35, är Ica-handlare i Göteborg. Han berättar att han kämpar för att kunna erbjuda en trygg arbetsplats till sin personal, trots alla brott som begås i butiken. Foto: Privat
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, berättar att brott mot butiker har ökat stadigt sedan 2014. Foto: / BJÖRN MATTISSONPer Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, berättar att brott mot butiker har ökat stadigt sedan 2014. Foto: / BJÖRN MATTISSON
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, berättar att brott mot butiker har ökat stadigt sedan 2014. Foto: / BJÖRN MATTISSON

Ica-handlaren Mikael slår larm: Jag är rädd

Publicerad

Stölder, hot och våld har blivit en del av vardagen för Ica-handlaren Mikael Ovrell, 35.

Nu kämpar han för att kunna fortsätta driva butiken som ägts av familjen i mer än 60 år.

– Men både jag och min personal har varit rädda på arbetstid, säger han.

Bilden delas av Svensk handels säkerhetschef Per Geijer.

– Jag tycker att det är en obehaglig kurva vi ser, säger han.

Mikael Ovrell driver Icabutiken på Citytorget i Kortedala, butiken har ägts av hans familj sedan starten 1952. Men det blir allt tuffare att fortsätta driva den, något som P4 Göteborg var först med att berätta om.

– De senaste två åren har vi blivit utsatta för en mängd olika brott. Det har bara eskalerat lavinartat. Det är alltifrån ringa stölder till rån samt hot och våld mot mig och personalen, säger han. 

Alla händelser som har inträffat har han varit noggrann med att anmäla till polisen. Och han upplever ett bra samarbete med både polis och vaktbolag.

– Men både jag och min personal har varit rädda på arbetstid och det har förekommit att personal sagt upp sig på grund av att de inte känt sig trygga här. Och en del stamkunder handlar numera någon annanstans. 

LÄS MER: Icahandlare hängde ut misstänkt inbrottstjuv

"Fler och fler vågar inte gå ut"

Mikael har alltid sett Kortedala som ett tryggt område där kunderna har kunnat komma och handla i hans butik oavsett tid på dygnet. 

– Men nu är det fler och fler som inte vågar gå ut efter att det har mörknat. På andra ställen har det lett till att lokala småbutiker har fått stänga. 

Har du själv funderat på att stänga din butik? 

– Ja, absolut. Det vi har stått ut med skulle inte många andra verksamheter ha mäktat med att stå ut med. Jag vill kunna vara en trygg arbetsgivare och det blir svårt när medarbetare känner sig oroliga på grund av de brott som sker i butiken.

Mikael berättar att det inte bara är negativa känslor utan att han också får stöttning av andra kunder.  

– Nu har jag bestämt mig för att fortsätta kämpa. Jag brinner för att driva den här mataffären och vi har många kunder som supportar och stöttar oss i det här. Jag har en optimistisk framtidstro.

LÄS MER: Snattaren drog pistol – för en bit aluminiumfolie

"Många har gett upp"

 

Bland ärendena som har lett till åtal har brottsrubriceringarna varit stöld och hot mot personal. Nu har Mikael ökat på butikens säkerhetssystem.

– Men jag vet att det är många fler Icabutiker och andra kedjor som också upplever att hot och våld mot personal ökar. Jag önskar att det gick att införa besöksförbud för dessa, så att det skulle avskräcka till att försöka återvända till butiken.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, instämmer med Mikael. 

– Inte ens i domstol går det att förbjuda en individ från att komma tillbaka till en butik där han har slagit personalen. 

Han bekräftar också att brott mot butiker fortsätter att öka stadigt. 

– Redan tidigt 2014 började vi få signaler om en ökad brottslighet. Det var långt innan flyktingkris och Dan Eliasson som många vill skylla brottsligheten på. 

Han berättar att från 2013 till 2016 har stöldbrotten i butiker ökat med 30 procent. 

– Samtidigt minskar antalet anmälningar. Många handlare tycker inte att en anmälan leder någon vart. Många har gett upp och tycker inte att det är värt tiden. 

– Jag tycker att det är en obehaglig kurva vi ser. Det är jättebekymmersamt. Ska vi ha lagar och regler så ska de upprätthållas. 

Relaterade ämnen
Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER