Ica-handlaren Mikael slår larm: Jag är rädd

Det har nu gått så långt att personal har sagt upp sig från butiken efter de brott som butiken har utsatts för.
Foto: Linda Bergh
Ovrells Ica-butik i Kortedala. Mikael Ovrell upplever att han har en god dialog med både polis och vaktbolag angående de brott som har begåtts i butiken.
Foto: Linda Bergh
Mikael Ovrell, 35, är Ica-handlare i Göteborg. Han berättar att han kämpar för att kunna erbjuda en trygg arbetsplats till sin personal, trots alla brott som begås i butiken.
Foto: Privat
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, berättar att brott mot butiker har ökat stadigt sedan 2014.
Foto: / BJÖRN MATTISSON

Stölder, hot och våld har blivit en del av vardagen för Ica-handlaren Mikael Ovrell, 35.

Nu kämpar han för att kunna fortsätta driva butiken som ägts av familjen i mer än 60 år.

– Men både jag och min personal har varit rädda på arbetstid, säger han.

Bilden delas av Svensk handels säkerhetschef Per Geijer.

– Jag tycker att det är en obehaglig kurva vi ser, säger han.

Mikael Ovrell driver Icabutiken på Citytorget i Kortedala, butiken har ägts av hans familj sedan starten 1952. Men det blir allt tuffare att fortsätta driva den, något som P4 Göteborg var först med att berätta om.

– De senaste två åren har vi blivit utsatta för en mängd olika brott. Det har bara eskalerat lavinartat. Det är alltifrån ringa stölder till rån samt hot och våld mot mig och personalen, säger han. 

Alla händelser som har inträffat har han varit noggrann med att anmäla till polisen. Och han upplever ett bra samarbete med både polis och vaktbolag.

– Men både jag och min personal har varit rädda på arbetstid och det har förekommit att personal sagt upp sig på grund av att de inte känt sig trygga här. Och en del stamkunder handlar numera någon annanstans. 

LÄS MER: Icahandlare hängde ut misstänkt inbrottstjuv

"Fler och fler vågar inte gå ut"

Mikael har alltid sett Kortedala som ett tryggt område där kunderna har kunnat komma och handla i hans butik oavsett tid på dygnet. 

– Men nu är det fler och fler som inte vågar gå ut efter att det har mörknat. På andra ställen har det lett till att lokala småbutiker har fått stänga. 

Har du själv funderat på att stänga din butik? 

– Ja, absolut. Det vi har stått ut med skulle inte många andra verksamheter ha mäktat med att stå ut med. Jag vill kunna vara en trygg arbetsgivare och det blir svårt när medarbetare känner sig oroliga på grund av de brott som sker i butiken.

Mikael berättar att det inte bara är negativa känslor utan att han också får stöttning av andra kunder.  

– Nu har jag bestämt mig för att fortsätta kämpa. Jag brinner för att driva den här mataffären och vi har många kunder som supportar och stöttar oss i det här. Jag har en optimistisk framtidstro.

LÄS MER: Snattaren drog pistol – för en bit aluminiumfolie

"Många har gett upp"


Bland ärendena som har lett till åtal har brottsrubriceringarna varit stöld och hot mot personal. Nu har Mikael ökat på butikens säkerhetssystem.

– Men jag vet att det är många fler Icabutiker och andra kedjor som också upplever att hot och våld mot personal ökar. Jag önskar att det gick att införa besöksförbud för dessa, så att det skulle avskräcka till att försöka återvända till butiken.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, instämmer med Mikael. 

– Inte ens i domstol går det att förbjuda en individ från att komma tillbaka till en butik där han har slagit personalen. 

Han bekräftar också att brott mot butiker fortsätter att öka stadigt. 

– Redan tidigt 2014 började vi få signaler om en ökad brottslighet. Det var långt innan flyktingkris och Dan Eliasson som många vill skylla brottsligheten på. 

Han berättar att från 2013 till 2016 har stöldbrotten i butiker ökat med 30 procent. 

– Samtidigt minskar antalet anmälningar. Många handlare tycker inte att en anmälan leder någon vart. Många har gett upp och tycker inte att det är värt tiden. 

– Jag tycker att det är en obehaglig kurva vi ser. Det är jättebekymmersamt. Ska vi ha lagar och regler så ska de upprätthållas.