Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ica-handlaren Mikael dödshotas på sitt jobb

Både Mikael Ovrell själv, hans personal och familj har fått ta emot dödshot. Foto: Privat
Mikael Ovrells Ica Nära-butik i Kortedala. Foto: Linda Bergh

Ica-handlaren Mikael Ovrell, 35, för en ständig kamp mot rån och stölder i butiken.

Han själv, personalen och familjen har utsatts för allvarliga dödshot.

– En gärningsman kan komma in, fylla en kasse med varor och bara gå rakt ut. Tar man en tjuv i dag blir man hotad till livet, säger Mikael Ovrell.

Mikael Ovrell har drivit Ica Nära-butiken i Kortedala i Göteborg sedan 2005 då han tog över butiken efter sin pappa. Det var hans farfar som en gång startade mataffären 1952.

De senaste åren har Mikael Ovrell fått uppleva hur klimatet hårdnat i butiken. Antalet stölder har ökat kraftigt och våldet har blivit grövre. Han har också tidigare berättat om problemen med stölder i GT, och nyligen även pratat med Göteborgs-Posten. 

– Brottsligheten har förändrats. Vi har inte problem med att en pensionär stjäl en kalvsylta eller att barn tar godis. Det har blivit organiserade stölder där personer kommer in och tar hela partier av exempelvis kaffe tandkräm eller chokladkakor, berättar han.

”Blir hotad till livet”

Mikael Ovrell beskriver hur det kan gå till:

– De skäms inte för sig. De är tydliga med vad de ska göra. En gärningsman kan ta en kundkorg eller en medhavd Ikea-kasse som fylls med varor. Sedan går personen bara rakt ut ur butiken. Tar man en tjuv i dag blir man hotad till livet. Det är ett rent ut sagt ett förskräckligt bemötande. Personen kan säga: ”Kommer du ett steg närmare så slår jag ihjäl dig”.

Han berättar att tre män kom in i butiken och två av dem satte i gång att fylla kundkorgar med fryst lax. Samtidigt höll den tredje personen fast kvinnan som jobbade i kassan.

– De sa till henne att ”en dag ska vi våldta dig när du går hem, inte i dag, kanske inte i morgon, men en dag ska vi göra det”. Där hade vi ett bra samarbete efteråt med polisen och vi kunde också hjälpa henne genom att vi har en väldigt bra krishantering inom Ica vid incidenter, säger Mikael Ovrell.

Mikael Ovrell kämpar mot rån och stölder i sin Ica-butik. Foto: Privat

”Blir väldigt illa berörd”

Han har också fått ta emot hot utanför arbetsplatsen. Även familjen har drabbats.

– Det är känsligt och jobbigt att prata om. Jag blir väldigt illa berörd. Det har varit dödshot, mer eller mindre, säger han.

Mikael Ovrell berättar att det för ett par veckor sedan var sju allvarliga stölder i butiken under en och samma dag.

– Vid en av stölderna var det en man som tog 100 chokladkakor. Det skulle han ju inte äta själv. De skulle säkert säljas vidare i någon mindre nogräknad butik. 

Han har ofta känt sig uppgiven och upplever att samhället inte tar problemet med butiksstölder och rån på allvar. Han anmäler alla händelser men det leder ingenvart, menar han.

Ica Nära-butiken i Kortedala har varit i samma familj i tre generationer. Foto: Linda Bergh

– Vi som blir utsatta för de här brotten står utanför samhällets spelregler. Poliserna som kommer till platsen gör ett fantastiskt arbete. Men sedan läggs ärendena ner. Det är som att brotten mot en mataffär inte betyder något, säger han och tillägger med en suck:

– Här säljer vi spagetti och falukorv, och så blir vi bemötta på det här sättet...

Polisens presstalesperson Peter Adlersson har svårt att uttala sig närmare i frågan, men säger:

– Vi skickar alltid patrull och försöker säkra all bevisning som finns. Polisen vill väldigt gärna få fast så många som möjligt. Finns det något att gå på ska ärendet inte skrivas av. Men om det läggs ner kan det bero på att det inte finns tillräckligt för att gå vidare.

Kämpar tack vare kundernas stöd

Det har varit perioder när Mikael Ovrell har funderat på att slå igen verksamheten. Men som tredje generationens handlare är det inte vilken butik eller plats som helst. Att ge upp skulle kännas i hjärtat.

Mikael Ovrell är tredje generationens handlare i butiken i Kortedala. Han fortsätter trots problem med stölder och rån – mycket tack vare det fina stödet från kunderna. Foto: Privat

– Det är tack vare ett fantastiskt stöd från kunderna som jag har orkat kämpa vidare. De kommer hit och säger att de är nöjda med butiken och glada för de generösa öppettiderna. Att de värdesätter att ha en butik i närområdet. Jag vill inte svika kunderna som vi haft under alla dessa år, förklarar han.

Nya siffror från Svensk Handel, en arbetsgivarorganisation som driver frågor för parti-, detalj- och e-handeln, visar att i snitt 32 procent av butikerna i Trygghetsbarometern den senaste veckan har varit utsatta för stölder. 

Dessutom har 21 procent svarat ja på frågan om anställda i butiken den senaste månaden blivit hotfullt bemötta av någon besökare eller kund.

Säkerhetschefen: ”En påtaglig trend”

Under 2018 har Svensk Handel genomfört Trygghetsbarometern, en webbenkät som baserats på ett urval som gjorts slumpvis bland organisationens medlemsföretag. Undersökningen riktas till butikschefer eller butiksansvariga.

– Att det har blivit ett hårdare klimat i butikerna är en bild vi får av i princip alla våra större företag som har butiker i större delar av landet. Det är en påtaglig trend, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

– Det är en högre utsatthet för oprovocerat våld, hot och trakasserier i mötet med besökare i butiken, inte bara i samband med stölder. Men även stölderna har fler inslag av hot och våldssituationer, fortsätter han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!