Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-handlaren Linas succé ute på landet

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Ica-handlaren Karolina Frisk (vänster) tillsammans med kollegerna Peter Jacobsson och Emelie Eriksson.Foto: Privat / Privat
För flera Ica-handlare går försäljningen bra under coronakrisen.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

För många är det just nu kris – men det finns även ljusglimtar.

Vissa lanthandlare gör succé.

På grund av coronavirusets utbrott har många Ica-handlare i Sverige sett ett uppsving i försäljningen. 

Det betyder mycket för de som driver butikerna. 

– I vanliga fall går jag plus minus noll i mars. Men nu har det varit som en sommarmånad, säger Lina Frisk, Ica-handlare för Ica Nära i Undenäs.

På landsbygden kan det vara svårt att driva en Ica-butik, men under de senaste veckorna har lanthandlarna Lina Frisk, 39, och Stefan Rosin, 60, inte bara sett ansikten som inte brukar dyka upp förrän till sommaren – utan även en stor försäljningsökning.

Det är något som P4 Skaraborg tidigare rapporterat om.

– Butiken ligger på en jätteliten ort och lanthanden är väldigt viktig för en liten Ica-butik. De senaste veckorna har vi haft en försäljningsökning på 20-40 procent, vilket betyder jättemycket för oss, säger Lina Frisk, som driver Ica Nära i Undenäs. 

Undenäs har drygt 200 invånare och ligger i Karlsborgs kommun. I området finns flera sommarstugeområden, campingar och sjöar.

– Varför det ökar nu är nog mycket på grund av att folk bor kvar i sina kvar i sina sommarstugor och har satt sig där för att undvika storstäderna. Som pensionärer och sommarstugeboende som har möjlighet till det, säger Lina Frisk.

Ica Nära Undenäs.Foto: Google maps

”Som en sommarmånad”

Hon tror också att människor under rådande omständigheter väljer att handla i små butiker för att undvika att åka in till större städer.

– Nu misstänker jag att turismen i sommar kommer öka ännu mer eftersom det verkar bli mycket inhemsk semester. Januari, februari och mars har varit ganska dåliga månader under tidigare år. Men nu har mars nästan varit som en sommarmånad, säger Lina Frisk. 

En annan Ica-handlare är Stefan Rosin, som har drivit Ica Supermarket i Ljungskile i Uddevalla kommun sedan 1997. Han upplever däremot inte att han ser sommarstugefolket redan, förutom en och annan stockholmare.

– Jag hörde under helgen att det kommit lite stockholmare redan och de brukar i och för sig komma till påsken till sommarstugorna. Den bästa tiden på sommaren är ju i juli eftersom vi har en hel del sommarstugor i området, säger han.

Ica-handlaren Stefan Rosin driver Ica Supermarket Ljungskile.Foto: Privat
Genrebild.Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN

Tappar utlandsturister

Han tippar – likt Lina Frisk – att sommaren kommer bli bra. Just eftersom det inhemska semesterfirandet tros öka.

– Det är inte många som åker utomlands i sommar, tror jag. Och många semestrar nog inom landets gränser. Dock tappar vi en hel del turister från Tyskland, Holland och Danmark som kör förbi oss, eftersom vi ligger så nära E6, säger Stefan Rosin. 

Mets Mehlberg, pressansvarig på Ica-gruppen, förklarar att den generella trenden är tydlig: Försäljningen ökar i deras butiker. Samtidigt finns det de affärer som har det tyngre under coronakrisen.

”Generellt har vi sett en försäljningsökning den senaste tiden. Men det är stora skillnader mellan butikerna. Det finns butiker som tappat försäljning och dom som ökat”, skriver Mats Mehlberg i ett mejl.

TV: Coronapandemins effekt på företagen

Coronas effekt på företag: De jobben drabbas hårdast

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det