Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ica-handlaren har inte sett något liknande

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Rikard Ohlin driver Ica Nära Sillerud i Årjängs kommun, som slår försäljningsrekord under coronakrisen.
Foto: Privat
Ica Nära Sillerud har infört obemannade öppettider där kunden kan låsa upp dörrarna med bank-ID.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Ica-handlaren Rikard Ohlin är förstummad.

Hans lanthandel har ökat omsättningen med 30 procent de senaste veckorna.

– Under mina 33 år som Ica-handlare har jag aldrig sett något liknande, säger han.

Många är de lanthandlare som gör stor vinst i coronatider. När människor uppmanas att stanna hemma handlar man mat i sin lokala butik.

Det vittnar även Rikard Ohlin om. Han driver Ica Nära Sillerud i Årjängs kommun.

– Omsättningen har ökat med 30 procent. Under mina 33 år som Ica-handlare har jag aldrig sett något liknande, säger Rikard Ohlin, och fortsätter:

– Det märks att folk tagit till sig det här att man inte ska åka någonstans. Det är påtagligt att man inte åker till köpcenter och så vidare. Hos oss har en del småbutiker längsmed norska gränsen tappat hela gränshandeln, och också en del citybutiker har tappat. Det är vi som fått ta den volymen.

Ica Nära Sillerud i Årjäng.
Foto: Privat

Ett storhandelsbeteende

Ica Nära Sillerud har infört obemannade öppettider där kunden kan låsa upp dörrarna med bank-ID även under de tider som personalen inte är på plats. Men den absoluta merparten av all mat säljs på de ”vanliga” tiderna.

Att folk lagar lunch och middag hemma i stället för att äta ute och att somliga bunkrar är två andra anledningar till försäljningsrekordet, menar Rikard Ohlin.

Normalt sett handlar snittkunden i hans Ica-butik för en knapp tvåhundring. Nu kan han visa upp kvitton på 2 000 kronor.

– Vi har aldrig haft de här kundkorgarna någonsin, aldrig haft ett storhandelsbeteende. Det är inte vår roll, vår verksamhet bygger inte på storhandel. Men för att göra vardagen lite enklare nu har kunderna ett annat beteende, säger Rikard Ohlin, som fått anställa en till i personalen för att man ska hinna med.

Samarbetar med kommunen

Samtidigt har Ica Nära Sillerud ett samarbete med Årjängs kommun där butikspersonalen plockar ihop och kör ut matkassarna till personer i riskgruppen, och att kommunen står för fraktkostnaden.

– Det är ett 70-tal kunder, så det blir också en stor volym, säger Rikard Ohlin, som också intervjuats på temat av P4 Värmland.

TV: 71-åring attackerar butiksbiträden i USA – vill inte vänta i kön i coronakrisen

Här attackerar 71-årige amerikanen butiksbiträden.