Ica-handlaren Anettes kamp mot butikstjuvarna

Mikael och Anette Wiotti driver Ica Kvantum i Arvika och de upplever hur stölderna i butiken ökar för varje år. Foto: Privat

Anette Wiotti, 53, kämpar dagligen mot omfattande stölder i sin och makens Ica-butik.

– Det stjäls varor för omkring 2 500 kronor om dagen. Det är otroligt frustrerande, säger hon.

Varje år tvingas Anette och hennes make att lägga runt en miljon kronor på bevakningssystem och kontrollanter.

Anette Wiotti och hennes make Mikael driver Ica Kvantum i Arvika sedan sju år tillbaka. De har varit Ica-handlare i över 20 år, och de senaste åren har de märkt hur stölderna hela tiden har ökat. 

Stölderna i butiken är ett stort problem och något de måste hantera dagligen, vilket NWT tidigare rapporterat om. 

– I snitt försvinner varor för 2500 kronor varje dag. De finns de som ser vår affär som sitt skafferi eller kylskåp. De går in och hämtar vad de vill ha. Det kan vara människor i alla åldrar. Personer som är drogberoende, ungdomar som är sugna på godis eller är ute efter spänningen. Det kan också vara herr och fru Svensson, förklarar Anette Wiotti och tillägger:

– Ibland handlar det om en påse med vitpeppar eller kattleksaker, varor som bara kostar några få kronor. Men ändå ska man stjäla. Det är ett väldigt märkligt beteende.

Anette Wiotti önskar att det var möjligt att ge personer som återkommande stjäl i butiken tillträdesförbud.

Anette Wiotti berättar att hon och maken lägger omkring en miljon kronor per år för att förebygga och upptäcka stölder. Foto: Privat

”Är oerhört frustrerande”

Enligt Svensk Handel har stölderna i svenska butiker ökat med 800 miljoner kronor de senaste två åren. Varje år stjäls det för 6,8 miljarder kronor.

– Det är oerhört frustrerande. Jag önskar att de förstod att de kommer in och stjäl direkt av mig och min man. Detta är vårt privata företag, säger Anette Wiotti.

Enligt Svensk Handel lägger dagligvarubutiker i Sverige i snitt 624 000 kronor varje år på säkerheten, och pengarna går bland annat till larm, kameror och vakter.

Anette Wiotti berättar att hon och hennes man betalar omkring en miljon kronor om året för åtgärder som kan minska risken för stölder:

– Vi jobbar med bevakningssystem och butikskontrollanter, och i samband med stängning anlitar vi säkerhetsvakter så att personalen ska känna sig trygga.

Paret Wiotti har varit Ica-handlare i över 20 år, och Kvantum-butiken i Arvika har de haft i sju år. Foto: Privat

Energidryck och kött i topp på stöldlistan

Svensk Handel listar de vanligaste stöldvarorna i matvarubutikerna och i topp ligger energidryck. Därefter kommer kött, choklad, godis, smink och kaffe.

Tvärtemot organisationens uppgifter visar Brottsförebyggande rådets siffror på att butiksstölderna minskar. Men enligt Svensk Handel beror det på att en majoritet av brotten inte polisanmäls.

– Handlarna har slutat polisanmäla butiksstölder eftersom det inte leder till något. Utöver att det blir i princip riskfritt att stjäla från butiker skapar det en felaktig bild av att stöldbrotten i butik minskar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.  

Anmäler alla stölder

Anette Wiotti säger att alla snatterier och stölder i hennes butik polisanmäls. 

– Vi anmäler alla. Det tar oerhört mycket tid, och jag önskar att det skulle bli större konsekvenser för de som stjäl. Jag tror att stölderna ökar bland annat för att man inte får tillräckligt märkbara straff, även om det leder till rättegång. Man vågar chansa, menar hon.