Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ica-butikens fina initiativ för att motverka svinn

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Emmy Hedell tycker att det är viktigt att butikerna tar ansvar för matsvinnet.
Foto: Privat
Hemlösa katter får ta del av kattmat från butiken.
Foto: ALAMY / STELLA PICTURES

Ica Maxi Borås har hittat sätt att minska svinn – och samtidigt mätta djurmagar.

Butiken skänker trasiga förpackningar med kattmat till behövande katter och varje dag hämtar Borås djurpark upp kartonger med överbliven frukt som annars hade slängts. 

– Det är så mycket grejer som slängs, som det inte är något fel på och det tycker vi är väldigt tråkigt, säger butiksägaren Emmy Hedell. 

Initiativet till att börja skänka trasiga förpackningar med kattmatt kom ifrån en anställd som är en engagerad kattmänniska. Emmy Hedell och hennes kolleger nappade på förslaget och sedan fem år tillbaka har Katt i Borås – som hjälper hemlösa katter – kunnat hämta kattmat från butiken.

– Det blir en hel del svinn och då tycker vi att det är viktigt att man tar till vara på det. Det är så mycket grejer som slängs, som det inte är något fel på och det tycker vi är väldigt tråkigt. Svinn blir det ju oavsett i butik, men det som blir vill vi kunna göra nånting bra av och då känns det bra att kunna skänka.

”Självklarhet att bidra”

Enligt Emmy har man i butiken olika strategier och rutiner för att se till att det blir så lite svinn som möjligt. Sedan flera år tillbaka skänker butiken även överbliven frukt till Borås djurpark. Varje dag kommer det någon från djurparken och hämtar kartonger med frukt, berättar Emmy.

Initiativen att försöka minska matsvinnet har mötts av mycket positiva reaktioner och Emmy pekar på att det finns en ökad medvetenhet kring frågan.

– Gemene man är rätt så medveten om hur företag beter sig och har koll på om någon gör goda handlingar. För oss är det en självklarhet att vara med och bidra. Är man stor så ska man också vara snäll, det är viktigt att komma ihåg det.

Planera din handling

Men det är inte bara butikerna som behöver dra sitt strå till stacken för att minska matsvinnet, även på individnivå är det viktigt att man gör vad man kan för att få så lite svinn som möjligt, framhåller Emmy.

– Jag tycker att man ska planera sina inköp, så att man bara handlar det man behöver. Ska man laga någonting i dag så behöver man ju inte ha det bästa datumet heller, utan då kan man ju ha det som går ut i dag eller i morgon.  

Butiken kommer att fortsätta samarbetet med Katt i Borås och Borås djurpark även framöver, berättar Emmy.

– Svinnet kan man inte ta bort helt, men kan man göra något bra av det, så känns det bra i hjärtat.


SE ÄVEN: 

Expressens Karin Sörbring om matsvinn.