Ia Almström, 52, har tillsammans med sina tre barn isolerat sig i hemmet i Aröd, Kungälvs kommun, de senaste tre veckorna.
– Man vet att barn blir smittade, men inte får symptom. Sen tar de hem smittan till föräldrarna som kanske är i riskgrupp, säga Ia, som själv är astmatiker.
I stället jobbar Ia hemifrån och barnen – som går i årskurs två, fem och sju – sköter allt skolarbete hemifrån, berättar Ia som tidigare medverkat i SVT Nyheter Väst.
– Alla barnen går på olika skolor och då ökar risken ännu mer. Det blir en större blandning av människor, säger Ia.
Hon känner att skolorna omöjligt kan klara av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering.
– De kan inte hålla det avståndet som rekommenderas när korridorerna är 120 centimeter breda och när man sitter två och två i skolbänkarna, så nära att armbågarna slår i varandra.
Hon menar också att det är en stor risk för smittspridning i kollektivtrafiken till och från skolan.
Vill ha läroplikt
Även om Ia själv väljer att inte låta sina barn gå till skolan tycker hon inte att skolorna ska slå igen helt och hållet.
– Jag tycker att de som vill lämna sina barn i skolan ska få göra det. Men jag tycker bara att skolplikten ska försvinna och i stället man ska införa läroplikt som man har i Finland.
Just läroplikten innebär att varje barn ska gå grundskolan eller på annat sätt skaffa kunskapen som motsvarar den grundläggande utbildningen.
– Man ska inte behöva vara på en fysisk plats, jag tycker det är gammalmodigt i våra moderna tid.
Är du inte rädd att dina barn missar mycket i skolan?
– Visst, min minsta kanske kommer efter lite, men jag är inte orolig för deras framtid. Jag själv sköter mitt jobb hemifrån, kopplar upp mig via Skype eller liknande. Där klarar vi av att föra diskussioner och det är inget som säger att inte barn skulle klara av det.

Riskerar orosanmälan
Men Ias beslut gör att hon riskerar att bli anmäld till socialtjänsten, eftersom alla hennes barn omfattas av skolplikten.
– Tröskeln för orosanmälan är väldigt låg, och om barn inte kommer till skolan så följer vi de rutiner vi har. Om man ska undervisa barnen hemma så ska man göra en ansökan och ha synnerliga skäl, så att man delar ansvaret mellan vårdnadshavaren och skolan, det är de reglerna vi har, säger Dennis Reinhold som är skolchef på Kungälvs kommun, till SVT Nyheter Väst.
Ia är inte särskilt orolig för den möjliga orosanmälan, hon tycker i stället att det är tråkig att man belastar socialtjänsten i onödan.
– Barnen som verkligen far illa kommer i kläm. Socialtjänsten har redan jobb över öronen. Jag tycker att skolan ska ägna sig åt något annat än att jaga efter föräldrar. Sen har jag fattat det som att det är olika från kommun till kommun. Jag har pratat med föräldrar som har haft sina barn hemma mycket längre än mig och de har inte fått någon orosanmälan.
Hur länge ska ni stanna hemma?
– Tanken är att de ska stanna hemma resten av terminen. Jag frågade min äldsta om han ville vara med den sista veckan inför avslutningen men han sa att han inte ville.