Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I Skrea kan du köpa gårdsmjölk på lösvikt

Att sälja ekologisk gårdsmjölk i lösvikt kan vara ett sätt att stötta mjölkbönder som redan har det tufft ekonomiskt, tycker Niklas Harrysson, delägare i mejeriföretaget i Skrea. Foto: Privat

I Skrea strax utanför Falkenberg finns det i dag bara en mjölkbonde kvar.

Niklas Harrysson, delägare i mejeriföretaget i Skrea, stöttar nu den lokala bonden – genom att sälja mjölk i lösvikt i sin gårdsbutik, vilket P4 Halland var först med att skriva om.

– Med dagens utveckling kommer det inte hålla att fortsatt försöka leverera på världsmarknaden, därför vill vi slå oss in på en mer lokal marknad och kanske kunna växa med det, säger Niklas Harrysson, 30.

GT har flera gånger tidigare skrivit om mjölkböndernas tuffa förutsättningar – och olika initiativ som tagits för att förbättra deras situation.

Nu testar Niklas Harrysson, delägare i mejeriföretaget Skrea mjölk, att sälja ekologisk gårdsmjölk i lösvikt för att stötta den lokala mjölkbonden.

– Det började med att vi hade kunder i vår gårdsbutik som frågade efter att få köpa mjölken direkt, berättar Niklas.

15 kronor mjölklitern

I torsdags var det premiär för försäljningen av ekologisk mjölk på lösvikt i gårdsbutiken, och under de två första dagarna såldes över 100 liter lösviktsmjölk. Metoden är en god ekonomisk affär för mjölkbonden i Skrea, menar Niklas.

– I gårdsbutiken säljer vi mjölken för 15 kronor per liter, varav en femkrona går till vårt lilla mejeri. Det innebär att mjölkbonden i sin tur får ungefär tre gånger mer per liter än från Arla.

15 kronor litern är inte ett pris som avskräcker kunder?

– Verkligen inte. Det var en granne här som tyckte att mjölken var för billig, han ville ge 20 kronor litern. Men vi kommer nog att hålla oss till 15 kronor.

Är detta något som fler kan ta efter?

– För att kunna göra detta så måste man ha en livsmedelsgodkänd förädlingslokal. På en vanlig gård har man ofta inte det, men man kan lätt inreda ett gammalt stall till förädlingslokal. Investeringen vi har gjort är ju liten för ett storskaligt mejeri.

Hoppas kunna växa

Niklas Harrysson hoppas att verksamheten har potential att växa.

– I nuläget är det ju så liten skala, vi kan bara göra 100 liter om dagen att sälja i gårdsbutiken. På mjölkgården produceras 3 500 liter om dagen. Så Arla får fortfarande en jättestor del förstås, säger han.

"Håller inte i längden"

I det rådande klimatet för mjölkbönder så kan initiativ som detta spela en avgörande roll i en framtid som i nuläget inte ser ljus ut.

– Jag tror att det kommer komma mer sådana här lösningar. Det här med att mjölkbönder tvingas slåss med världsmarknadspriser håller inte i längden, därför är det alltid intressant att se om det kan gå bättre att förädla på en lokal marknad, säger Niklas Harrysson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!