Erica Luoma, 31, har drabbats av den svåra cancerformen glioblastom och har nu startat en insamling för att kunna genomgå en behandling i Mexiko. Foto: PrivatErica Luoma, 31, har drabbats av den svåra cancerformen glioblastom och har nu startat en insamling för att kunna genomgå en behandling i Mexiko. Foto: Privat
Erica Luoma, 31, har drabbats av den svåra cancerformen glioblastom och har nu startat en insamling för att kunna genomgå en behandling i Mexiko. Foto: Privat
Foto: ColourboxFoto: Colourbox
 Foto: Colourbox

”I sämsta fall köper jag mig mer tid”

Publicerad

Hon var på väg att fira tio år som cancerfri – men då skulle Erica Luoma, 31, ta emot mardrömsbeskedet.

Den elakartade hjärntumören hade kommit tillbaka och läkarna kan inte operera bort den.

Nu har hon startat en insamling för att få genomgå en behandling i Mexiko.

– I sämsta fall köper jag mig mer tid, säger hon.

År 2007 skulle en då 22-årig Erica Luoma ta emot sitt livs tyngsta besked. Hon hade drabbats av den mest elakartade hjärntumören glioblastom och det i grad 4.

Tumören satt dock i en position att det gick att operera bort den och för Erica väntade därefter behandling av strålning och cellgifter. Sommaren 2008 var hon färdigbehandlad och därefter väntade en rad läkarbesök.

– Min läkare tyckte att jag var ett mirakel som var återfallsfri varje gång jag var där. Själv tyckte man att det inte var något konstigt med det och det skulle man få äta upp sen, säger hon.

Hon gick på regelbundna kontroller hos sin läkare och var cancerfri i nästan tio år. Men i mars i år kom bakslaget – och det ordentligt.

”Den har flyttat sig inåt”

– Jag var på väg att fira att jag varit cancerfri i tio år och äntligen skulle få bli av med den här skiten. Men sen fick jag beskedet att den har kommit tillbaka och att den har flyttat sig inåt.

Den här gången skulle inte tumören gå att opereras bort då den var positionerad vid vitala delar av hjärnan. Det skulle vara alldeles för riskfyllt var beskedet som Erica fick.

– De sa att strålning kanske skulle kunna fungera men då behöver cellgifterna krympa ner den avsevärt mycket. Det var för riskfyllt att stråla annars, säger hon. 

 

LÄS MER: Hon fick cancer – då ryckte hela världen in 

 

”Går inte att få rutin på livet”

Sedan beskedet har hon genomgått fem cellgiftskurer, en vecka i månaden.

– Det har varit väldigt tufft psykiskt, det går inte att få någon rutin på livet. Vissa dagar tar jag mig bara från sängen till soffan, säger hon.

I juni gjorde Erica en ny röntgen och då fick hon höra att tumören vuxit från en centimeter till två.

– De vill inte utesluta att cellgifterna inte har gjort någon skillnad. Jag ska på ny röntgen i nästa vecka och jag ska träffa min läkare vecka 36. Men jag kände att jag ville göra något mer, jag kan inte sitta 25 dagar i månaden och inte göra någonting och bara vänta på cellgift. Det är en ganska absurd situation, att man bara sitter och väntar på att få gift, säger hon.

Satt upp mål på två miljoner kronor

Därefter bestämde hon sig för att kolla vad utlandet kan erbjuda och hon hittade en klinik i Mexiko som har andra patienter med glioblastom. Men för att genomgå behandling där krävs en stor summa pengar – och i söndags beslutade sig Erica för att starta en insamling.

– Som vi har förstått det så kostar det 250 000 kronor per behandling. Man vet inte hur många behandlingar som kommer krävas men vi har satt upp ett mål på två miljoner kronor. Det är helt sjukt, egentligen är det ouppnåbart, säger hon.

Insamlingen har gått i en rasande fart för Erica och med hjälp av kompisar och släktingar har hon nu kommit upp i över 300 000 kronor.

– Jag har egentligen varit väldigt privat i det här, det är inte många som har vetat om det före i söndags. Men jag är så enormt tacksam över det här stödet, att så många människor som inte känner mig eller aldrig ens har träffat mig gått in ekonomiskt. Det leder i sämsta fall att jag köper mig tid, säger hon.

 

LÄS MER: Carins kamp för livet halvvägs – måste få in 800 000 kronor 

 

Ingen har överlevt i mer än tre år

Erica berättar att hon inte hört om något fall där den som drabbats av diagnosen överlevt i mer än tre år. 

– Det har varit ungefär som att prata om en dålig film som man har sett, eller som att man pratar om en helt annan person. Det går inte att greppa och det har varit tufft för många i min närhet.

Erica försöker hitta ljusglimtar i livet och den här insamlingen har definitivt varit det.

– Jag känner mig så ödmjuk mot folk, jag vet inte var jag ska ta vägen. 

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER