BORDELLENS BADRUM. Bakom Puta Madres badrumsbar värmer Joakim Olsson upp inför kampen om titeln världens bäste bartender. I glasen hälls tequila, vad annars? Här finns ju ändå ett sortiment som bjuder 287 sorter. Foto: Lisa Irvall Gt/Expressen
BORDELLENS BADRUM. Bakom Puta Madres badrumsbar värmer Joakim Olsson upp inför kampen om titeln världens bäste bartender. I glasen hälls tequila, vad annars? Här finns ju ändå ett sortiment som bjuder 287 sorter. Foto: Lisa Irvall Gt/Expressen

I glaset på Puta Madre - tequila, vad annars?

Publicerad

Bakom en väl dold dörr i bordellatmosfär blandar Joakim Olsson drinkar.

Men Puta Madres lösenordsskyddade badrumsbar och de 287 tequilasorterna har han tillfälligt lämnat.

För en kamp om titeln världens bäste bartender.

Beväpnad med den egenkomponerade tequiladrinken Ewe befinner sig Joakim Olsson i Madrid som ett av de svenska hoppen i den världsomfattande bartendertävlingen Diaego World Class.

Och det är klart att basen i Ewe är tequila - han jobbar ju på Puta Madre. Den bar som har störst tequilasortiment i hela Norden, kanske i Europa. 287 olika sorter.

- Alla som jobbar här har tagit ett certifikat som heter tequila maestro, som ett sommelierprov fast för tequila som myndigheterna i Mexiko tagit fram.

Han jobbar i baren Baño, en nyöppnad del av Puta Madre. Utrustat med kaklade väggar, handfat och vattenklosett.

20-tals bordell

- Puta Madre är inrett efter en 20-tals bordell så detta är då bordellens badrum, baño betyder just badrum eller toalett på spanska säger Joakim Olsson.

Men för att komma in hit måste du ha rätt lösenord - och hitta den väl dolda dörren.

Joakim Olsson slänger ihop de två drinkar som tog honom till europafinalen. Eller, slänger och slänger.

Bartender känns faktisk som ett gediget hantverkaryrke när de det mixas och skakas och rivs lime under rödbeklätt sammetstak.

- Detta är Ewe, den skapades när jag fick en mystery box i den svenska interna finalen. Uppdraget var att göra en 60-talsdrink med svenska smaker, säger Joakim Olsson och serverar.

Jagar rätt glas

Men den drinken tar honom inte långt i europafinalen. Då ska nya smaker förenas. Tydligen är jakten på glas också viktig.

- Jag har gått runt hos antikhandlare och letat glas. För ska du göra en gammal typ av drink ska du ha ett gammalt glas, det ska finnas en helhetskänsla.

Men trots glas och helhetskänsla drog Joakim Olsson det kortaste strået. Att det inte blir någon världsomfattande final står klart på natten till torsdag efter en jämn kamp. Men han deppar inte, och förmodligen inte gästerna på Puta Madre heller.

 

Topp tre Tequila enligt Joakim:

Don Julio 1942

Don Julio Gonzáles som startade detta destilleri var 17 år när han öppnade. Nu har det gjort en jubileumstequila i hans minne och det är nog min favorit. En añejo, alltså lagrad på ekfat i minst 1 år men mindre än 3 år.

Don Julio Blanco

En olagrad tequila som funkar bra i drinkar. Väldigt mycket mognad och väldigt mycket citrus i smaken. Karaktären är som väldigt mycket mogen frukt, som mango och passionsfrukt.

Mezcal de Pechuga

Det är ingen tequila, det är en mezcal men fortfarande gjord på agave fast inte samma typ av agave. Lite spritstarkare och rökig i karaktären. Och god - så klart.


Det här visste du inte om tequila

1. I Sverige shotas tequila ofta med salt och citron som tillbehör. Detta kom fram när det var OS i Mexiko och tequilan inte räckte till. Då späddes den ut med annan sprit och för att runda av de elakartade smakerna användes salt och citron - det stod ju redan framme på bordet.

2. Agave, som är grunden för tequila, namngavs av Carl von Linné. Namnet kommer från grekiskan och betyder ädel eller stolt.

3. Det finns många olika sorters agave, och användningsområdena är många. Du vet de där gula sömmarna i dina jeans? Upphovsmannen är agaven.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER