Den misstänkte 32-åringen anländer till tingsrätten i Göteborg. Foto: Robin AronDen misstänkte 32-åringen anländer till tingsrätten i Göteborg. Foto: Robin Aron

Den misstänkte 32-åringen anländer till tingsrätten i Göteborg.

 Foto: Robin Aron
Misstänkte 30-åringen tillsammans med sin advokat Mia Törnros. Foto: Robin AronMisstänkte 30-åringen tillsammans med sin advokat Mia Törnros. Foto: Robin Aron

Misstänkte 30-åringen tillsammans med sin advokat Mia Törnros.

 Foto: Robin Aron
Stort polispådrag när rättegången börjar. Foto: Robin AronStort polispådrag när rättegången börjar. Foto: Robin Aron
Stort polispådrag när rättegången börjar.  Foto: Robin Aron
Misstänkte 32-åringen på väg in i rättssalen. Foto: Robin AronMisstänkte 32-åringen på väg in i rättssalen. Foto: Robin Aron
Misstänkte 32-åringen på väg in i rättssalen.  Foto: Robin Aron
Säkerheten är hög i tingsrätten, terrormålet är unikt i Sverige. Foto: Robin AronSäkerheten är hög i tingsrätten, terrormålet är unikt i Sverige. Foto: Robin Aron
Säkerheten är hög i tingsrätten, terrormålet är unikt i Sverige.  Foto: Robin Aron
Lars Salkola är den misstänkte 32-åringens advokat. Foto: Robin AronLars Salkola är den misstänkte 32-åringens advokat. Foto: Robin Aron

Lars Salkola är den misstänkte 32-åringens advokat.

 Foto: Robin Aron
Hans Gaestadius, en av den misstänkte 30-åringens två advokater. Foto: Robin AronHans Gaestadius, en av den misstänkte 30-åringens två advokater. Foto: Robin Aron

Hans Gaestadius, en av den misstänkte 30-åringens två advokater.

 Foto: Robin Aron
Mia Sandros, misstänkta 30-åringens andra advokat. Foto: Robin AronMia Sandros, misstänkta 30-åringens andra advokat. Foto: Robin Aron
Mia Sandros, misstänkta 30-åringens andra advokat.  Foto: Robin Aron
32-åringen från Göteborg poserar på bild med vapen. Mannen är misstänkt för terroristbrott genom mord i Syrien.32-åringen från Göteborg poserar på bild med vapen. Mannen är misstänkt för terroristbrott genom mord i Syrien.

32-åringen från Göteborg poserar på bild med vapen. Mannen är misstänkt för terroristbrott genom mord i Syrien.

30-åringen från Göteborg. Båda männen misstänkts ha varit delaktiga i en brutal avrättning av två personer i Syrien.30-åringen från Göteborg. Båda männen misstänkts ha varit delaktiga i en brutal avrättning av två personer i Syrien.

30-åringen från Göteborg. Båda männen misstänkts ha varit delaktiga i en brutal avrättning av två personer i Syrien.

Den andra åtalade mannen, en 30-åring, har konsekvent nekat till anklagelserna och har suttit häktad sedan slutet av juli. Foto: Anders YlanderDen andra åtalade mannen, en 30-åring, har konsekvent nekat till anklagelserna och har suttit häktad sedan slutet av juli. Foto: Anders Ylander

Den andra åtalade mannen, en 30-åring, har konsekvent nekat till anklagelserna och har suttit häktad sedan slutet av juli.

 Foto: Anders Ylander
Den misstänkte 30-åringen intill en död kropp i staden Aleppo. Foto: PolisenDen misstänkte 30-åringen intill en död kropp i staden Aleppo. Foto: Polisen

Den misstänkte 30-åringen intill en död kropp i staden Aleppo.

 Foto: Polisen
Den misstänkte 30-åringen (inringad) när han poserar med andra krigare. Mannen med skägg är en militär befälhavare inom IS som kan ha dödats i Syrien tidigare i år. Foto: PolisenDen misstänkte 30-åringen (inringad) när han poserar med andra krigare. Mannen med skägg är en militär befälhavare inom IS som kan ha dödats i Syrien tidigare i år. Foto: Polisen

Den misstänkte 30-åringen (inringad) när han poserar med andra krigare. Mannen med skägg är en militär befälhavare inom IS som kan ha dödats i Syrien tidigare i år.

 Foto: Polisen

Film på avrättning visades i tingsrätten

Publicerad

När filmerna på de två brutala avrättningarna spelades upp i Göteborgs tingsrätt satt 30-åringen som misstänks för delaktighet i morden lugnt tillbakalutad i sin stol.

Advokaterna reagerade starkare på materialet som GT nu kan visa.

– Jag skulle tro att detta är bland det starkaste man förevisat i svensk domstol, säger 30-åringens försvarare Hans Gaestadius.

– Jag har aldrig sett något så hemskt förut, säger Lars Salkola, som företräder den medåtalade 32-åringen.

Tidpunkten ska vara våren 2013, platsen en nedgången industritomt i staden Aleppo i norra Syrien.

Scenerna, som ses i filmerna som GT nu visar, är hemska.

Det är två män som avrättas. Först får en av dem halsen avskuren. På filmen ser man hur blodet forsar innan mannen avlider.

Sedan dödas det andra offret. Med kniven avlägsnar gärningsmannen huvudet från kroppen och håller upp det i luften till jubel från kumpanerna.

Två av dem som enligt åklagare Agnetha Hilding Qvarnström syns på filmerna är den 32-åring och den 30-åring som står åtalade misstänkta för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord. På filmerna hörs svenska röster talas.

Jämför med fårslakt

Under torsdagen spelade åklagaren upp filmerna fyra gånger – varav en bakom stängda dörrar – i rätten.

– Det är ungefär som när man slaktar får. Man ska skära halsen av dem, beskriver Agnetha Hilding Qvarnström scenerna.

Filmvisningarna rörde upp känslor i Göteborgs tingsrätt.

– Det är fasansfulla filmer vi fått bevittna här. Det är händelser som man inte vill se och ta till sig. Det är ljud också, det gör det hela ännu värre. Det är väldigt, väldigt känslosamt att se det här. Alla är vi berörda, säger 30-åringens advokat Hans Gaestadius.

Är bilderna bland de starkaste vi sett i en svensk domstol?

– Jag skulle tro att detta är bland det starkaste man förevisat i svensk domstol. Jag har inte ens varit i närheten av det här tidigare.

Tittade ner i bordet

Mia Sandros, som också försvarar 30-åringen, fäste flera gånger blicken i bordet i stället för på skärmen och 32-åringens advokat Lars Salkola var lika illa berörd han.

– Det är ett mycket allvarligt filmmaterial som har visats. Personligen har jag tagit det hårt och alla vi som sett filmerna reagerar kraftfullt. Jag har aldrig sett något så hemskt tidigare, så det är naturligtvis fruktansvärt, säger Lars Salkola.

Också han tror att filmerna är bland de starkaste som någonsin visats i en rättssal i Sverige.

– Jag kan tänka mig att det är högt upp på listan, säger Salkola.

Båda de åtalade männen nekar till brott. De menar att de inte varit på platsen när morden skedde.

Och när avrättningarna visades var det inga större känsloyttringar från den 30-årige göteborgarens sida. Han lutade sig tillbaka i stolen för att följa händelseförloppet. När han skulle lämna salen i ena pausen blinkade han med ögat mot åhörarna.

"Roligare att döda en människa"

Men enligt Hans Gaestadius har hans klient påverkats av filmmaterialet.

– Det går inte att se på någon hur pass berörd man är. Han är berörd också och har varit det hela tiden. Vi har sett materialet ett flertal gånger under utredningens gång. Men man blir inte immun av den här typen av information, inte heller min huvudman.

Den 32-årige mannen ska inför ett av knivmorden hålla ett långt tal där han förklarar varför offren måste dö. Åklagaren visade under första rättegångsdagen upp en annan filmsekvens, där den 32-årige mannen skär halsen av en höna "som hämnd för att hon inte lagt ägg".

– Bara så du vet, det är mycket roligare att döda en människa, säger 32-åringen på filmen.

Åklagaren avböjde

32-åringen har enligt advokaten Lars Salkola en allvarlig hjärnskada – som han ska ha fått efter att ha blivit skjuten – och uppges inte uppfatta så mycket av vad som sker i rätten.

– Enligt min bedömning saknar han all förmåga till att kunna bidra med någonting och förstå någonting. Han förstår inte varför han är här, säger Lars Salkola, som menar att hans klient egentligen är för sjuk för att kunna åtalas.

Rättegången, som avslutas på måndag, fortsätter i dag med bland annat förhör av de misstänkta männen. Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström ville inte ge någon kommentar under gårdagen.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER