Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döms till 18 års fängelse för mord

Enligt åklagaren ska han ha strypt ex-flickvännen till döds.
Foto: Henrik Jansson
Åklagare Robert Beckard.
Foto: Henrik Jansson
Han flydde genom Europa i 14 dagar innan han greps.
Loran Guy Mogi
Han sak först ha misshandlat kvinnan utomhus innan han tog tog henne till sin lägenhet.
Foto: Patrik Skogloew

Loran Guy Mogi, 24, döms till fängelse i 18 år samt utvisning för mordet på sin gravida ex-flickvän i sensomras. Straffet blir tidsbestämt för att han samtidigt utvisas ur landet – något som tingsrätten anser är underlag för viss strafflindring.

– En väldigt stor rabatt, säger Robert Beckard, åklagare.

24-åringen har i förhör medgivit att han misshandlat kvinnan, men säger att han inte avsiktligt tagit hennes liv. Hans advokat Marie Abrahamsson är samtidigt missnöjd över utvisningsbeslutet.

Alingsås tingsrätt meddelade klockan 11.00 på tisdagen att man anser det bevisat att 24-årige Loran Guy Mogi ströp sin gravida ex-flickvän till döds i det uppmärksammade Vårgårdamordet i augusti. Tillvägagångssättet var brutalt: Enligt domen slog han henne flera gånger med knytnävarna för att sedan släpa henne längs marken till mordplatsen, där han alltså ströp henne.

– Han berättar hur hon har svårt att andas. Han förnekar att han strypt henne, men det är uppenbart att han gjort det. Hon är strypt till döds, något annat är uteslutet enligt rättsläkaren, har åklagaren sagt.

Spårades genom dejting-app

Efter strypmordet ska Loran ha cyklat till Vårgårda tågstation för att sedan fly vidare ut genom Europa. Misstankarna riktades snabbt mot honom efter att den mördade kvinnan hittades i en lägenhet i Vårgårda den 13 augusti.

Flykten pågick i 14 dagar. Efter att polisen spårat honom bland annat med hjälp av en dejting-app, vars gps-funktion gav utslag under flykten, kunde han gripas i Tyskland den 27 augusti. Efter att domen i dag fallit säger hans advokat Marie Abrahamsson:

– Han är naturligtvis inte glad, han är i sorg. Det blir inte lättare för att man själv har varit involverad, det kanske till och med blir svårare.

Loran, 24, har i förhör själv sagt att han inte kunde besinna sig när ex-flickvännen förklarade att hon inte skulle låta honom träffa deras gemensamma barn. Han berättar att han "allt var tjockt" i hans huvud.

"Gjorde inget för att hjälpa henne"

Tingsrätten anser att det enbart finns försvårande omständigheter och skriver att det "inte framkommit några egentliga förmildrande omständigheter". Man bedömer handlingen som tillräcklig för livstids fängelsestraff, men väljer i stället det längsta möjliga tidsbestämda straffet: 18 år.

Det som föranleder strafflindringen är att Loran, 24, samtidigt döms till utvisning.

Rådman Märit Bergendahl förklarar:

– Lagstiftarens åsikt är att man ska beakta de men som man kan orsaka genom en utvisning. För någon som inte har så stark anknytning hit blir det kanske inget men. Men Loran Mogi har bott i Sverige hela sitt vuxna liv, talar svenska och är utbildad och har haft anställning. Då anser vi att det är ett men att han inte får bo kvar, säger hon.

"Inte så nöjda..."

Efter avtjänat fängelsestraff kommer Loran Guy Mogi att utvisas till Kongo. Åklagaren Robert Beckard är missnöjd över det tidsbestämda straffet och kallar det en "väldigt stor rabatt" – advokaten Marie Abrahamsson är av motsatt åsikt.

– Vi är i vart fall nöjda med att straffet blir tidsbestämt. Däremot är vi inte så nöjda med utvisningen.

På onsdagen ska hon träffa sin klient och i detalj gå igenom domen för att avgöra huruvida de ska överklaga. I så fall hoppas man såväl på ett kortare straff som på att utvisningen upphävs i hovrätten.

Samtidigt kan det bli så att åklagarsidan överklagar för att få en livstidsdom.