Enligt åklagaren ska han ha strypt ex-flickvännen till döds. Foto: Henrik JanssonEnligt åklagaren ska han ha strypt ex-flickvännen till döds. Foto: Henrik Jansson
Enligt åklagaren ska han ha strypt ex-flickvännen till döds. Foto: Henrik Jansson
Åklagare Robert Beckard. Foto: Henrik JanssonÅklagare Robert Beckard. Foto: Henrik Jansson
Åklagare Robert Beckard. Foto: Henrik Jansson
Han flydde genom Europa i 14 dagar innan han greps.Han flydde genom Europa i 14 dagar innan han greps.
Han flydde genom Europa i 14 dagar innan han greps.
Loran Guy MogiLoran Guy Mogi
Loran Guy Mogi
Han sak först ha misshandlat kvinnan utomhus innan han tog tog henne till sin lägenhet. Foto: Patrik SkogloewHan sak först ha misshandlat kvinnan utomhus innan han tog tog henne till sin lägenhet. Foto: Patrik Skogloew
Han sak först ha misshandlat kvinnan utomhus innan han tog tog henne till sin lägenhet. Foto: Patrik Skogloew

Döms till 18 års fängelse för mord

Publicerad

Loran Guy Mogi, 24, döms till fängelse i 18 år samt utvisning för mordet på sin gravida ex-flickvän i sensomras. Straffet blir tidsbestämt för att han samtidigt utvisas ur landet – något som tingsrätten anser är underlag för viss strafflindring.

– En väldigt stor rabatt, säger Robert Beckard, åklagare.

24-åringen har i förhör medgivit att han misshandlat kvinnan, men säger att han inte avsiktligt tagit hennes liv. Hans advokat Marie Abrahamsson är samtidigt missnöjd över utvisningsbeslutet.

Alingsås tingsrätt meddelade klockan 11.00 på tisdagen att man anser det bevisat att 24-årige Loran Guy Mogi ströp sin gravida ex-flickvän till döds i det uppmärksammade Vårgårdamordet i augusti. Tillvägagångssättet var brutalt: Enligt domen slog han henne flera gånger med knytnävarna för att sedan släpa henne längs marken till mordplatsen, där han alltså ströp henne.

– Han berättar hur hon har svårt att andas. Han förnekar att han strypt henne, men det är uppenbart att han gjort det. Hon är strypt till döds, något annat är uteslutet enligt rättsläkaren, har åklagaren sagt.

Spårades genom dejting-app

Efter strypmordet ska Loran ha cyklat till Vårgårda tågstation för att sedan fly vidare ut genom Europa. Misstankarna riktades snabbt mot honom efter att den mördade kvinnan hittades i en lägenhet i Vårgårda den 13 augusti.

Flykten pågick i 14 dagar. Efter att polisen spårat honom bland annat med hjälp av en dejting-app, vars gps-funktion gav utslag under flykten, kunde han gripas i Tyskland den 27 augusti. Efter att domen i dag fallit säger hans advokat Marie Abrahamsson:

– Han är naturligtvis inte glad, han är i sorg. Det blir inte lättare för att man själv har varit involverad, det kanske till och med blir svårare.

Loran, 24, har i förhör själv sagt att han inte kunde besinna sig när ex-flickvännen förklarade att hon inte skulle låta honom träffa deras gemensamma barn. Han berättar att han "allt var tjockt" i hans huvud.

"Gjorde inget för att hjälpa henne"

Tingsrätten anser att det enbart finns försvårande omständigheter och skriver att det "inte framkommit några egentliga förmildrande omständigheter". Man bedömer handlingen som tillräcklig för livstids fängelsestraff, men väljer i stället det längsta möjliga tidsbestämda straffet: 18 år.

Det som föranleder strafflindringen är att Loran, 24, samtidigt döms till utvisning.

Rådman Märit Bergendahl förklarar:

– Lagstiftarens åsikt är att man ska beakta de men som man kan orsaka genom en utvisning. För någon som inte har så stark anknytning hit blir det kanske inget men. Men Loran Mogi har bott i Sverige hela sitt vuxna liv, talar svenska och är utbildad och har haft anställning. Då anser vi att det är ett men att han inte får bo kvar, säger hon.

"Inte så nöjda..."

Efter avtjänat fängelsestraff kommer Loran Guy Mogi att utvisas till Kongo. Åklagaren Robert Beckard är missnöjd över det tidsbestämda straffet och kallar det en "väldigt stor rabatt" – advokaten Marie Abrahamsson är av motsatt åsikt.

– Vi är i vart fall nöjda med att straffet blir tidsbestämt. Däremot är vi inte så nöjda med utvisningen.

På onsdagen ska hon träffa sin klient och i detalj gå igenom domen för att avgöra huruvida de ska överklaga. I så fall hoppas man såväl på ett kortare straff som på att utvisningen upphävs i hovrätten.

Samtidigt kan det bli så att åklagarsidan överklagar för att få en livstidsdom.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER