Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

34-åriga kvinnan släpps på fri fot

Idag fattas beslutet om de tre häktade personerna som misstänks för inblandning i mordet på Lisa Holm, 17. Åklagaren har fram till klockan 12 på sig att redogöra varför en av bröderna häktades. Häktningstiden för kvinnan går samtidigt ut.Foto: Anna Svanberg
Här grips en av männen.Foto: Alex Ljungdahl
Lisa Holm.
Foto: Alex Ljungdahl

På tisdagen fattades beslut om de tre personerna som suttit häktade för inblandning i mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Vid 11-tiden stod det klart att den 34-åriga kvinnan som misstänks för skyddande av brottsling släpps fri - medan hennes 35-årige make blir kvar i häktet.

Vid klockan 14 avslår även Göta hovrätt överklagan för den yngre brodern och även han får stanna kvar i häktet.

Under tisdagen skulle vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och Göta hovrätt fatta beslut kring de personer som sitter häktade, misstänkta för delaktighet i mord respektive skyddande av brottsling i samband med 17-åriga Lisa Holms död.

Vid klockan 11 meddelade Lars-Göran Wennerholm att han fattat beslut att inte begära den 34-åriga kvinnan omhäktad.

– Hon var skäligen misstänkt för skyddande av brottsling och under den här veckan som hon har varit häktad så har inte brottsmisstankarna stärkt på det sätt som krävs för en omhäktning. De ligger kvar på samma nivå, säger överåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Misstankarna mot kvinnan kvarstår.

"Hon har mått dåligt"

När åklagaren begärde 34-åringen häktad för en vecka sedan så var det för att hon på sannolika skäl gjort sig skyldig till grovt skyddande av brottsling. När tingsrätten senare fattade häktningsbeslut så sänkte man både misstankegrad och brottsrubricering - till skäligen misstänkt för skyddande av brottsling.

Kvinnans advokat Peter Falck är inte förvånad över frisläppandet.

– Jag tycker att det är ett rätt beslut. Hon har hela tiden nekat till att hon har gjort sig skyldig till något brott och bevisningen mot henne har varit svag. Det stod klart redan när tingsrätten beslutade att hon bara var skäligen misstänkt, säger han.

Tiden i häktet har varit svår för kvinnan, berättar advokaten.

– Hon har mått dåligt av att hon suttit häktad på anklagelser som hon menar är helt felaktiga. Hon vet att detta har skapat stor uppmärksamhet, inte minst i hennes hemland, och det har tagit henne hårt, säger Peter Falck.

De båda litauiska bröder, som häktats på sannolika skäl misstänkta för mordet på 17-åriga Lisa Holm, behandlas under tisdagen av Göta hovrätt.

Äldre broder fortsatt häktad

Exakt samtidigt som det stod klart att kvinnan släpps fri så meddelade Göta hovrätt att man avslagit den äldre broderns häktningsöverklagan.

"Hovrätten, som inte finner skäl att hålla muntlig förhandling, fastställer tingsrättens beslut", skriver hovrätten i beslutet.

När Expressen talar med advokat Inger Rönnbäck har hon precis fått beskedet om att hennes klient ska bli kvar i häktet.

– Jag kan bara säga att jag tycker att det som har beslutats i hovrätten är fel. Jag ska prata med min klient senare i dag, men jag utgår från att han vill överklaga detta till Högsta domstolen.

När kommer det att ske?

– Det kan ske redan i dag under arbetsdagen eller inom någon dag. Vi får först se vad han säger.

Hovrätten valde att inte begära något yttrande från åklagaren angående den äldre brodern utan tog beslutet på de handlingar som fanns.

"Är besviken"

Advokat Inger Rönnbäck hade i sin överklagan begärt att hovrätten skulle hålla muntlig förhandling men hovrätten beslutade att det inte behövdes.

– Jag tycker att det är märkligt. Men de kan ha skäl som jag inte vet om.

I handläggningen av den yngre broderns häktningsöverklagan så har hovrätten begärt in ett yttrande från Lars-Göran Wennerholm, något som han har skickat in under tisdagsmorgonen.

– Jag anser att det är sannolika skäl så jag argumenterar för det precis som jag gjorde i tingsrätten, sedan får vi se hur hovrätten bedömer det, säger Lars-Göran Wennerholm.

Vid klockan 14 avslog även Göta hovrätt överklagan för den yngre brodern och båda får kvarstanna i häktet.

Hovrätten höll inte heller där någon muntlig förhandling utan valde att fastställa tingsrättens beslut på handlingarna som fanns.

Thomas Ört är den yngre broderns advokat.

– Det är naturligtvis tråkigt att hovrätten inte delar vår bedömning och bifaller vårt överklagande, säger han.

Du sa i går att du hade hoppats att din klient nu skulle försättas på fri fot, är du besviken?

– Ja det får jag nog säga att jag är.

Beredd att överklaga

Under tisdagen kommer Thomas Ört att åter ha kontakt med den misstänkte - även han är beredd att överklaga beslutet om hans klient så vill.

– Jag ska ha en förnyad kontakt med honom och så ska vi se hur vi går vidare med detta. Det som eventuellt står till buds är att överklaga till en högre instans. Det är mycket svårt att få upp det till prövning i Högsta domstolen så vi får se hur vi går vidare.

Bröderna har genom sina advokater förnekat all inblandning i mordet och begärde att de ska försättas på fri fot. Den äldre broderns advokat skrev i sitt överklagande att det inte finns någon teknisk bevisning och att vittnesmål i utredningen inte har redovisats för tingsrätten eller försvaret.

"Det som framkommit därvidlag är för övrigt inte av någon styrka", står det i överklagandet.