Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag begravs Lisa Holm i Säters kyrka

<p>Vid niotiden på tisdagsmorgonen härskar fortfarande lugnet vid den lilla medeltidskyrkan i Säter, norr om Skövde.</p>Foto: Anders Ylander
Klockan 13 på tisdagen börjar begravningsgudstjänsten.Foto: Anders Ylander
En ljudanläggning har monterats utanför kyrkomuren vid medeltidskyrkan i Säter, norr om Skövde. Lisa Holms familj vill att människor som inte får plats i den lilla kyrkobyggnaden, som ska rymma cirka 130 anhöriga, ska kunna följa begravningen utifrån.Foto: Anders Ylander
<p>"Vi är alla människor och varje begravning är unik. Ibland är det så att en ung människa får skiljas ifrån oss", säger prästen Lasse Tullberg.</p>Foto: Anders Ylander
Begravningsgudstjänsten är bara ett av stegen i de anhörigas sorgearbete. Kyrkan kommer fortsätta erbjuda sitt stöd till Lisa Holms familj.Foto: Anders Ylander
<p>Logistiken är viktig för att begravningsgudstjänsten ska kunna flyta på smidigt med det stora antalet sörjande som väntas.</p>Foto: Johan Ronge
Efter fem dagars sökande, fredagen den 12 juni, hittades Lisa Holm död.
En minnesstund hölls i Skövde lördagen den 13 juni, dagen efter att Lisa Holm hittats död.Foto: Henrik Jansson
Många hedrade Lisa Holm genom att lägga blommor utanför kaféet i Blomberg där hon jobbade.Foto: Anna Svanberg
1 / 10

Under tisdagseftermiddagen hålls begravningsgudstjänst för Lisa Holm, 17, i Säters kyrka. Familjen ska ta farväl av flickan som slets ifrån dem innan hon hann bli vuxen – på grund av dådet som skakat en hel bygd.

– Det är djupt tragiskt att det handlar om mord, och att det finns en människa som gjort det här hemska, säger Lasse Tullberg, prästen som ska leda begravningen.

En ljudanläggning har monterats utanför kyrkomuren vid medeltidskyrkan i Säter, norr om Skövde. Lisa Holms familj vill att människor som inte får plats i den lilla kyrkobyggnaden, som ska rymma cirka 130 anhöriga, ska kunna följa begravningen utifrån.

En parkeringsskylt finns utanför kyrkan. Logistiken är viktig för att begravningsgudstjänsten ska kunna flyta på smidigt med det stora antalet sörjande som väntas.

Prästen hade Lisa som konfirmand

Prästen, komminister Lasse Tullberg, är på plats flera timmar innan han ska leda begravningen av Lisa Holm – som var hans konfirmand under ett år.

– Hon var en flicka som var full av framtidstro och tillförsikt. Hon visste vad hon ville, att flytta till Australien och studera, och hon hade en tilltro till livet. Att det här skulle hända henne fanns inte på kartan, säger Lasse Tullberg när vi möter honom vid parkeringsplatsen.

Han har 35 års erfarenhet som präst. Har hållit i 1 600 begravningar där de som avlidit varit både äldre och ungdomar.

Erbjuder stöd

Men ingen där dödorsaken är mord.

– Det är inget man tror ska behöva hända i vårt land. Att det här spöket ska uppträda i Blomberg, paradiset på jorden.

Begravningsgudstjänsten är bara ett av stegen i de anhörigas sorgearbete. Kyrkan kommer fortsätta erbjuda sitt stöd till Lisa Holms familj.

– De har även människor omkring sig som stöttar dem oerhört mycket. Som bär dem så att de orkar ta sig framåt. Att visa närvaro, det är väsentligt, säger Lasse Tullberg.

Inbäddad i sommargrönska

Säters kyrka ligger relativt avskilt. Inbäddad i sommargrönska.

Kyrkan är daterad till tidig medeltid med en dopfunt som tros härstamma från början av 1100-talet, enligt Svenska kyrkan.

Klockan 13 på tisdagen börjar begravningsgudstjänsten.

– Lisas familj har samlat tre musikstycken från hennes Spotify, som kommer att spelas. Sedan blir det psalmsång och bön. Jag ska hålla tal. Det är som en vanlig begravningsgudstjänst, säger Lasse Tullberg, komminister.

Samtidigt är den allt annat än vanlig.

Under några junidagar för en dryg månad sedan var det som att hela Sverige stannade upp och höll andan i hopp om att 17-åringen skulle påträffas levande, medan byn Blomberg fylldes av polisbilar och tusentals volontärer från Missing people finkammade terrängen.

Fynd efter fynd som kopplades till Lisa Holm hittades i omgivningarna. Hoppet minskade. Efter fem dagars sökande, fredagen den 12 juni, besannades de värsta farhågorna.