Efter fem år åtalas nu Galak Osman för mord och mordförsök på Komettorget i Göteborg.
Efter fem år åtalas nu Galak Osman för mord och mordförsök på Komettorget i Göteborg.

I dag åtalas Osman för fem år gammalt mord

Publicerad

Galak Osman åtalas för mord och försök till mord i Göteborgs tingsrätt.

34-åringen som utlämnats från Grekland misstänks ha skjutit två män på Komettorget på långfredagen 2008.

Själv hävdar han nödvärn.

Det var den 21 mars 2008 som två bröder sköts på spårvagnshållplatsen vid Komettorget i Bergsjön. Den yngre av bröderna dog senare på Sahlgrenska sjukhus, efter att ha fått skottskador på bland annat vänster lunga, hjärta, muskulatur, mellangärde och revben. Den äldre av bröderna träffades av två skott, men klarade sig.

– Jag hade gått av vagnen och såg då hur Osman började fiffla med något och såg sedan hur han lyfte något och såg då att det var en pistol, säger den överlevande brodern i ett förhör.

Enligt förundersökningen uppger han också hur han ska ha sett den mordmisstänkte 34-åringen springa i väg mot Rymdtorget, att han försökte springa efter, men inte klarade det på grund av smärta och chock.

Den misstänkte Osman försvann spårlöst efter händelsen. 2010 greps han i Grekland, och dömdes där till fängelse, bland annat för narkotikabrott. 34-åringen fanns med på rikskriminalpolisens Ikaroslista, och det var den internationella efterlysningen och den europeiska arresteringsordern som gjorde att svenska polisen fick reda på gripandet. Han lämnades senare ut till Sverige, och sitter just nu häktad i Göteborg.

På måndagen åtalades han för mord och försök till mord i Göteborgs tingsrätt.

34-åringen erkänner att han skjutit de båda bröderna, men menar att det har hänt i nödvärn.

– Om det inte går att konstatera nödvärn, så kommer vi hävda putativ nödvärn, säger hans försvarare Anders Lindstrand.

Putativ nödvärn innebär hur man subjektivt uppfattat en situation som nödvärn, fastän så inte varit fallet.

Osman har själv hävdad i förhör att det var en "reaktion som hände av min egen rädsla".

Förhandlingen kommer att starta måndagen den 15 juli i Göteborgs tingsrätt.

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER