Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyresgästerna får betala – för sparkade vd:ns diesel

Så länge Dan Sandén inte häver avtalet kommer utbetalningarna fortsätta.
I maj 2019 sparkades Skövdebostäders vd Dan Sandén, men pengarna fortsätter betalas ut till honom. Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto
Det var efter två decennier som Skövdebostäder i maj förra året skilde vd Dan Sandén från hans tjänst.Foto: Skövdebostäder

I maj förra året sparkades kommunala Skövdebostäders vd Dan Sandén med omedelbar verkan.

Med sig fick han en fallskärm värd 4,1 miljoner kronor.

Nu kan GT avslöja att kvitton för den sparkade vd:ns tjänstebil fortsätter rulla in till bolaget.

Allt från Dan Sandéns privata dieselnotor och biltvättar till försäkringar, trängselskatter och byten av torkarblad har hittills kostat nästan 72 000 kronor. 

Och så kommer ske långt framöver.

Det var efter två decennier som Skövdebostäder i maj förra året skilde vd:n Dan Sandén från hans tjänst. Den officiella förklaringen var olika syn på det kommunala bolagets inriktning.

Vd:n arbetsbefriades med omedelbar verkan och har sedan dess, enligt styrelseordföranden Bernt Mårtensson (M), inte arbetat för bolaget.

Men hyresgästerna står fortfarande ytterst, via det allmännyttiga bolaget, för Dan Sandéns lön på 114 000 kronor i månaden. Och så kommer ske fram till maj 2021, enligt det avtal som skrevs med Dan Sandén då han tillträdde sin vd-post 1998. 

Den sparkade vd:n Dan Sandéns bilnotor fortsätter strömma in till Skövdebostäder, enligt ett över tjugo år gammalt avtal.

Bolaget betalar bilkostnaderna

Men det slutar inte där. Utöver de arbetsfria löneutbetalningarna, som i praktiken är en fallskärm värd 4,1 miljoner kronor, betalar bolaget fortfarande alla omkostnader knutna till Dan Sandéns tjänstebil – en bil han i dag alltså helt använder privat.

Enligt anställningsavtalet från 1998 får bilen ”disponeras för privat bruk av medlemmar av VDs hushåll”.

– Han använder bilen privat och jag får in hans eventuella kostnadskvitton löpande, säger styrelseordföranden Bernt Mårtensson.

Och tillägger:

– Avtalet är sådant och jag kan inte göra mycket åt det.

Bernt Mårtensson, (M), styrelseordförande för Skövdebostäder, säger att han aldrig skulle tecknat ett sådant avtal som den sparkade vd:n har.Foto: Skövdebostäder

Kostnaden hittills: 71 695 kronor

Sedan maj 2019 fram till årsskiftet har Dan Sandéns privata inköp av diesel, biltvättar, service och byten av torkarblad och mycket annat kostat Skövdebostäder 71 695 kronor.

Därutöver räknar bolaget med en värdeminskning på den nu privatkörda tjänstebilen, en Volvo V90 cross country D5 AWD pro edition, på 69 800 kronor under samma period. 

– Jag gillar inte det här avtalet och kommer aldrig skriva något motsvarande, säger styrelseordföranden Bernt Mårtensson och menar att den typen av avtal som Skövdebostäder skrev 1998 även måste ha varit generöst med den tidens mått. 

Och så länge Dan Sandén själv inte väljer att häva avtalet, till exempel genom att han hittar en ny tjänst under den tvåårsperiod villkoren löper, kommer utbetalningarna fortsätta.

I maj 2019 sparkades Skövdebostäders vd Dan Sandén, men pengarna fortsätter betalas ut till honom.Foto: Skövdebostäder

Dan Sandén: ”Inte något konstigt”

GT har sedan i tisdags sökt Dan Sandén som inte besvarat kontaktförfrågningarna. Men i samband med att han sparkades i maj i fjol försvarade han villkoren. 

– Det är styrelsen som väljer att utlösa den här uppsägningen och då finns det villkor för det som är reglerat. Det är inte något konstigt i det, sa Dan Sandén.

Men enligt styrelseordföranden har Dan Sandén inte varit helt nöjd med villkoren i avtalet i efterhand. Med advokats hjälp ska Dan Sandén ha försökt förhandla om sitt avtal för att få möjlighet att ta ett nytt jobb men ändå kunna ha kvar sin fallskärm, uppger Bernt Mårtensson.

Något bolaget vägrat.

– Någonstans får det vara nog. Han ville ha ett avtal där han fick ut 24 månader även om han slutar, säger Bernt Mårtensson. 

– Det får finnas någon rim och reson ändå. 

I maj tillträder en ny vd för Skövdebostäder, Katarina Prick med ett förflutet på Falbygdens energi. Hennes villkor är betydligt mindre generösa än hennes företrädares. 

Skövdebostäder är ett helägt kommunalt bolag där intäkterna i huvudsak kommer från hyresgästernas hyror. 

Ytterst landar kostnaden för Dan Sandén fallskärm och förmåner på hyresgästerna i Skövdebostäder och bolagets ägare: kommuninvånarna i Skövde kommun.

 

Fotnot: Under onsdagen, fyra dagar efter GT:s granskning, försvarar Dan Sandén i en intervju med Sveriges Radio P4 Skaraborg situationen med avtalet. 

– Det är styrelsen som har valt det här alternativet, inte jag. Jag har inte bett om att bli uppsagd, säger Dan Sandén till radiokanalen och fortsätter:

– Jag följer det avtal som jag är ålagd att följa, så som styrelsen tydligt har uttryckt det.

Fakta: Skövdebostäder höjer hyrorna

AB Skövdebostäder är ett helägt kommunalt bostadsbolag i Skövde med drygt 5100 lägenheter.

Bolaget omsatte enligt senaste årsredovisningen 368 miljoner kronor, varav 357 miljoner utgjordes av hyresintäkter. 

Som allmännyttigt bostadsbolag ska Skövdebostäder både arbeta utifrån affärsmässiga principer och uppställda samhälleliga mål, som en tryggad bostadsförsörjning för alla Skövdes kommuninvånare.

Under 2019 höjde Skövdebostäderna hyrorna med 1,9 procent. Samma höjning har aviserats också för år 2020.