Den misstänkte hallicken åtalas nu för koppleri. Foto: PolisenDen misstänkte hallicken åtalas nu för koppleri. Foto: Polisen
Den misstänkte hallicken åtalas nu för koppleri. Foto: Polisen
Mannen ska ha hyrt två olika lägenheter via Airbnb som användes till prostitutionsverksamhet. Foto: ShutterstockMannen ska ha hyrt två olika lägenheter via Airbnb som användes till prostitutionsverksamhet. Foto: Shutterstock
Mannen ska ha hyrt två olika lägenheter via Airbnb som användes till prostitutionsverksamhet. Foto: Shutterstock

Hyrde lägenheter via Airbnb – använde dem som bordell

Publicerad

De intet ont anande västsvenskarna hyrde ut sina lägenheter på den populära boendesajten Airbnb.

Senare visade det sig att mannen som hyrt av dem var hallick.

Och att det såldes sex i deras bostäder.

I en dom från Kristiansands tingsrätt i Norge går att läsa att en polsk man i 30-årsåldern "främjat prostitutionsverksamhet för minst 19 kvinnor" under perioden maj till november i fjol. För det dömdes hallicken till tio månaders fängelse, enligt domen.

Nu står samma man åtalad i Göteborgs tingsrätt för koppleri.

Den prostituerade kvinnan berättar i förhör att hon fick kontakt med honom på nätet, och när hon kom till Landvetter flygplats kom han dit och hämtade upp henne.

Mannen hämtade upp kvinnan på Landvetter flygplats i Göteborg.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sedan ska han ha tagit henne till en lägenhet i Göteborg och en lägenhet i Borås där sexhandeln bedrivits.

Lägenheterna tillhörde två olika privatpersoner – som hallicken fått kontakt med på Airbnb, en populär sajt på nätet där man kan hyra och boka bostäder.

"Han sa inget om vad han skulle göra i Borås, bara att han skulle träffa en kompis", vittnar en av lägenhetsinnehavarna för polisen.

Kvinnans liv i lägenheterna

Men så var det inte.

I stället var det där kvinnan sålde sex till olika män. Enligt åtalet var det den polske mannen som förmedlade kontakten med köparna och det var han som skötte förhandlingarna med dem, mot hälften av betalningen.

 

LÄS MER: Lägenheten i Stenungsund var bordell

 

Kvinnan ska ha spenderat i princip hela sina dagar i lägenheterna.

– Det som har sagt själv är att hon var i lägenheten hela dygnen med undantag för korta stunder och enligt hennes uppgifter har hon inte själv haft nyckel till dem, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.

Åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.Foto: HENRIK JANSSON

Det var i Borås som mannen greps, sedan polisen uppmärksammats på att det var mycket spring och olika människor på den aktuella adressen. I lägenheten träffade de på kvinnan – sedan grep de mannen när han klev innanför dörren med matkassarna i händerna.

– Under hela ingripandet var han mycket ifrågasättande, uppvarvad och svettades kraftigt, vittnar en polis om i förundersökningen.

Försvaret: Aldrig i livet

Själv nekar mannen till anklagelserna. Han säger till polisen att han var här på semester och på frågan om det var han som organiserat det hela blir svaret:

– Aldrig i livet.

Rättegången mot mannen äger rum senare i veckan.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER