Hyrde lägenheter via Airbnb – använde dem som bordell

Den misstänkte hallicken åtalas nu för koppleri.
Foto: Polisen
Mannen ska ha hyrt två olika lägenheter via Airbnb som användes till prostitutionsverksamhet.
Foto: Shutterstock

De intet ont anande västsvenskarna hyrde ut sina lägenheter på den populära boendesajten Airbnb.

Senare visade det sig att mannen som hyrt av dem var hallick.

Och att det såldes sex i deras bostäder.

I en dom från Kristiansands tingsrätt i Norge går att läsa att en polsk man i 30-årsåldern "främjat prostitutionsverksamhet för minst 19 kvinnor" under perioden maj till november i fjol. För det dömdes hallicken till tio månaders fängelse, enligt domen.

Nu står samma man åtalad i Göteborgs tingsrätt för koppleri.

Den prostituerade kvinnan berättar i förhör att hon fick kontakt med honom på nätet, och när hon kom till Landvetter flygplats kom han dit och hämtade upp henne.

Mannen hämtade upp kvinnan på Landvetter flygplats i Göteborg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sedan ska han ha tagit henne till en lägenhet i Göteborg och en lägenhet i Borås där sexhandeln bedrivits.

Lägenheterna tillhörde två olika privatpersoner – som hallicken fått kontakt med på Airbnb, en populär sajt på nätet där man kan hyra och boka bostäder.

"Han sa inget om vad han skulle göra i Borås, bara att han skulle träffa en kompis", vittnar en av lägenhetsinnehavarna för polisen.

Kvinnans liv i lägenheterna

Men så var det inte.

I stället var det där kvinnan sålde sex till olika män. Enligt åtalet var det den polske mannen som förmedlade kontakten med köparna och det var han som skötte förhandlingarna med dem, mot hälften av betalningen.


LÄS MER: Lägenheten i Stenungsund var bordell


Kvinnan ska ha spenderat i princip hela sina dagar i lägenheterna.

– Det som har sagt själv är att hon var i lägenheten hela dygnen med undantag för korta stunder och enligt hennes uppgifter har hon inte själv haft nyckel till dem, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.

Åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.
Foto: HENRIK JANSSON

Det var i Borås som mannen greps, sedan polisen uppmärksammats på att det var mycket spring och olika människor på den aktuella adressen. I lägenheten träffade de på kvinnan – sedan grep de mannen när han klev innanför dörren med matkassarna i händerna.

– Under hela ingripandet var han mycket ifrågasättande, uppvarvad och svettades kraftigt, vittnar en polis om i förundersökningen.

Försvaret: Aldrig i livet

Själv nekar mannen till anklagelserna. Han säger till polisen att han var här på semester och på frågan om det var han som organiserat det hela blir svaret:

– Aldrig i livet.

Rättegången mot mannen äger rum senare i veckan.