I tre timmar firades Lavin Eskandars liv efter begravningsceremonin.I tre timmar firades Lavin Eskandars liv efter begravningsceremonin.
I tre timmar firades Lavin Eskandars liv efter begravningsceremonin.
– Tanken var att fira hans liv i stället för att sörja, säger vännen Georges Kello.– Tanken var att fira hans liv i stället för att sörja, säger vännen Georges Kello.
– Tanken var att fira hans liv i stället för att sörja, säger vännen Georges Kello.

Hyllningarna till Lavin ville aldrig upphöra

Publicerad

Hyllningarna till Lavin Eskandars liv ville inte sluta efter begravningen. Under hela eftermiddagen pågick en minnesceremoni med tal från regeringen, en video om Lavins liv och uppträdanden från Medina och Ken Ring.

– Tanken var att fira hans liv i stället för att sörja. Som ett bröllop, eller som en studentfest, berättar vännen Georges Kello.

I tre timmar firades Lavin Eskandars liv efter begravningsceremonin vid lunchtid på onsdagen. Folkets hus i Trollhättan hade upplåtit lokalen till minnesceremonin, som väntades locka många. Men i sista stund valde familjen att göra ceremonin privat för att kunna sörja Lavins död, och fira hans liv, med de närmaste.

På plats fanns utöver det regeringens representant Ibrahim Baylan, energiminister, som höll ett tal för att hedra och uppmärksamma det hjältedåd Lavin utförde när han försökte stoppa Anton Lundin Pettersson. En insats som räddade liv.

– Det var ett väldigt bra tal. Han pratade mycket om vikten av att ha sina barn i skolan och blev ibland personlig till familjen, säger Georges Kello, vän till Lavin och familjen, som deltog under ceremonin.

Begravningen - en fest

Under ceremonin spelades videon om Lavins liv upp, med hans sista låt, och det var också flera artister som uppträdde. Däribland Medina och Ken Ring. Den sistnämnda spelade låten "Själen av en vän", som handlar om en väns död.

– Han var en eldsjäl och en grym människa, sa han om Lavin efter begravningsceremonin på Håjums begravningsplats.

Hela begravningen var tänkt att firas som en fest, berättar Lavins vänner. Därför spelades hans sista låt vid gravplatsen, och därför var klädkoden vit för kvinnor och studentmössa för de som hade en hemma. Studentdagen år 2014 var en av Lavins lyckligaste dagar, och man hoppades återskapa den dagen så gott det gick.

– Tanken var att fira hans liv i stället för att sörja. Som ett bröllop, eller som en studentfest. Vi kastade godis, ris och blommor. Hans mammas önskan var att han hade blivit gift, berättar vännen Georges Kello.

Det var, på många sätt, en speciell dag i Trollhättan under onsdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER