Hjältarna hyllas – räddade de boende från branden

Brand utbröt under söndagen i ett lägenhetshus i Hammarkullen

Under söndagskvällen utbröt en brand i ett lägenhetshus i Hammarkullen och flera boende hade svårt att ta sig ut.

Men grannarna tvekade inte att rycka in – och nu hyllas de för sin räddningsinsats som fångades på film.

Klippet har snabbt spridis i sociala medier.

– Ett stort mått av medmänsklighet och engagemang för sina medmänniskor, säger Daniel Gillesén, räddningschef i beredskap för Storgöteborg.

På söndagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand i ett flerbostadshus på Bredfällsgatan i Hammarkullen. Branden ska ha startat i entrén och sedan spridit sig vidare i huset. Flera personer behövde evakueras och två personer fördes till sjukhus. 

– Vi får larm om rök i trapphus uppe på Hammarkullen och vi skickar dit resurser. När vi sedan kommer fram så är det många personer som är i fönster och balkonger. De behöver utrymma men kan inte använda trapphuset, berättar Daniel Gillesén. 

Flera av de människor som var på plats klättrade då upp på husfasaden för att hjälpa grannarna som inte kunde ta sig ut på egen hand. 

https://www.facebook.com/1034851615/videos/503233020968189/

Ovanligt att många människor hjälper till

Daniel Gillesén berättar att det är ovanligt att det är så många som hjälper till vid dessa typer av händelser – men är positiv till att många engagerar sig när andra är i nöd. 

– Under gårdagen så var det en väldigt stor mängd människor som var villiga att hjälpa till. Det är inte så vanligt, berättar Daniel Gillelsén.

Han vill dock påminna att man inte ska utsätta sig själv för någon fara.

– Det handlar om att inte själv utsätta sig för risker. Det handlar om att inte förvärra situationen och man måste tänka på att exempelvis räddningstjänsten behöver utrymmer, avslutar han.