Händelsen rapporterades in till IVO via en anonym anmälare. Foto: SANNA WIKSTRÖMHändelsen rapporterades in till IVO via en anonym anmälare. Foto: SANNA WIKSTRÖM
Händelsen rapporterades in till IVO via en anonym anmälare.  Foto: SANNA WIKSTRÖM
Enligt IVO fick barnen övernatta på tågstationen i Kinna. OBS Genrebild. Foto: RICHARD STRÖMEnligt IVO fick barnen övernatta på tågstationen i Kinna. OBS Genrebild. Foto: RICHARD STRÖM
Enligt IVO fick barnen övernatta på tågstationen i Kinna. OBS Genrebild.  Foto: RICHARD STRÖM

HVB-hem kritiseras – barn fick sova på tågstation

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg har riktat skarp kritik mot ett HVB-hem i Marks kommun. 

Detta efter att man inte hämtat barn från en tågstation och låtit dem sova över där.

– Uppenbarligen har det hänt och jag inte förneka det. Det är bara att beklaga och vidta åtgärder, säger Elisabeth Kroon, verksamhetschef i Marks Kommun. 

Det var en anonym anmälare som rapporterade in händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i hösten 2016. 

Ett antal barn ska ha missat bussen på väg hem till HVB-hemmet i Marks kommun och blivit strandade på tågstationen.

– Exakt vad som har hänt vet inte jag. De hade varit ute på någonting och hade missat bussen. Personalen hade inte möjlighet att hämta dem, säger Elisabeth Kroon, verksamhetschef i Marks Kommun. 

IVO riktar stark kritik

Hon vet inte vad som ligger bakom att man inte har hämtat barnen på tågstationen.

– Förmodligen har det inte varit tillräckligt med personal. Uppenbarligen har det hänt och jag kan inte förneka det. Det är bara att beklaga och vidta åtgärder, säger Elisabeth Kroon. 

 

LÄS OCKSÅ: Smuts och mögel på HVB-hemmen

 

Enligt IVO ska barnen fått tillbringa natten på tågstationen och riktar stark kritik mot hemmet. Man menar att hemmet medvetet har äventyrat barnens trygghet och säkerhet. 

– Vi tar absolut till oss av kritiken och har redan vidtagit åtgärder säger Elisabeth Kroon. 

"Satt upp lite rutiner" 

Åtgärderna från kommunens sida har delvis varit att lära barnen på hemmet att läsa tidtabeller.

– Dels har vi varit noga med att tala om för ungdomarna hur man tittar på en tidtabell. Det är också en del i integrationen att de måste lära sig. Vi har också en backupp om det skulle hända igen, säger Elisabeth Kroon.

"Backuppen" innebär, bland annat, att man inlett ett samarbete mellan andra HVB-hem i kommunen.

– Vi har satt upp lite rutiner efter händelsen. Man ska kontakta de övriga hemmen om det skulle vara brist på personal. Vi har även övrig personal i kommunen som jobbar nattetid som kan kontaktas för att få hem ungdomarna, säger Elisabeth Kroon. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER