Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HVB-hem kan stängas när staden måste spara

Politikerna i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd kan ta beslut om att lägga ned ett HVB-hem i Utby I februari. Foto: Google Maps

Staden måste spara.

Nu kan ett HVB-hem för barn och ungdomar som inte kan bo kvar hemma på grund av dåliga förhållanden läggas ned, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det här är planerat att komma upp på nämnden i februari, säger Gitte Caous, stadsdelsdirektör i Östra Göteborg, till tidningen.

HVB-hemmet är ett mellanboende där barnen bor från att socialtjänsten lyfter bort dem från föräldrarna tills de får komma till ett familjehem. Normalt bor barnen här mellan tre och sex månader.

Östra Göteborgs stadsdelsförvaltning ser just nu över vilka besparingar som kan göras när stadsdelen ska spara för att anpassa sig till alliansens budget för 2020. En av åtgärderna som diskuteras är att lägga ned HVB-hemmet.

Politikerna i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd kan ta beslut om att lägga ned HVB-hemmet i Utby I februari nästa år. 

”Den här sektorn får 27 miljoner kronor mindre”

I stället för att spara pengar tror personal som GP har pratat med att kostnaderna riskerar att öka om hemmet läggs ned eftersom staden betalar för lokalen och att personalen kostar tills de har bytt jobb, slutat eller blivit omplacerade.

– Det här är ingen lätt utredning att göra och det är inte lätt för nämnden att fatta beslut om. Visst kan det bli bekymmer, men samtidigt är det en ekonomisk fråga. Den här sektorn får 27 miljoner kronor mindre, säger Ing-Marie Larsson, sektorschef på individ- och ­ familjeomsorg, till tidningen.

Enligt stadsdelsnämndens ordförande Peter Mattiasson (M) har HVB-hemmet fungerat bra.

– Men budgeten för 2020 ser inte ut som 2019, och förvaltningen har vänt på alla stenar för att försöka hitta ett antal miljoner. Det här är ett bland många förslag som har kommit upp, säger han till tidningen.