Mannen misstänks för mord. Han erkänner att han utdelade de dödande huggen, men menar att han inte hade uppsåt att döda sin hustru. Foto: PolisenMannen misstänks för mord. Han erkänner att han utdelade de dödande huggen, men menar att han inte hade uppsåt att döda sin hustru. Foto: Polisen
Mannen misstänks för mord. Han erkänner att han utdelade de dödande huggen, men menar att han inte hade uppsåt att döda sin hustru. Foto: Polisen
Knivar från Ikea som enligt polisen är av samma sort som den som användes vid mordet. Foto: PolisenKnivar från Ikea som enligt polisen är av samma sort som den som användes vid mordet. Foto: Polisen
Knivar från Ikea som enligt polisen är av samma sort som den som användes vid mordet. Foto: Polisen
Barnen flydde från lägenheten in till grannar, som larmade. Foto: DAN SEGERSON/SVERIGES RADIOBarnen flydde från lägenheten in till grannar, som larmade. Foto: DAN SEGERSON/SVERIGES RADIO
Barnen flydde från lägenheten in till grannar, som larmade. Foto: DAN SEGERSON/SVERIGES RADIO

"Hustrun hade förändrats" – högg ihjäl henne med kniv

Publicerad

Maken upplevde att hon hade förändrats och att hon aldrig ville pussas och kramas.

I förhör säger han att det blev för mycket – och att han en kväll lyfte upp hustrun "som en tupp" för att sedan hugga ihjäl henne med en kniv i köket.

Parets två barn blev vittnen till dådet.

– Vi tappade respekten för varandra, säger den mordåtalade mannen till polisen.

Kvinnan kom till Sverige för några år sedan och skaffade sig både arbete och bostad i Jönköpingsområdet. Så småningom, förra hösten, kunde hennes barn flytta hit och snart anlände också hennes make.

Det framgår av förundersökningen.

 

LÄS MER: Barnen blev vittne till knivmordet

 

Där beskrivs också att mannen, som är i 45-årsåldern, blev besviken när hon inte kom och mötte honom på Landvetters flygplats i Göteborg. Deras förhållande var inte längre som det var en gång i tiden, förklarar han i förhör.

"Han var kär i henne, men fick ingen kärlek tillbaka", står det i förundersökningen.

Ville inte kramas

Av polisens utredning framgår det att paret bråkade mycket. De ska ha varit oense om ekonomin och om barnuppfostran. Han tyckte inte att hon ville vara tillräckligt intim med honom.

– Nu ville hon aldrig kramas och pussas, säger mannen i förhör.

I förhören fortsätter han berätta att hustrun, några dagar innan hon blev bragd om livet, började sova i soffan tillsammans med barnen. Utan honom. Han säger att han ville ha samlag med henne, men det ville inte hon.

– Jag blev upprörd, förklarar han.

Kvällen den 22 november i fjol ska hon ha suttit i soffan. De ska ha haft en diskussion och han var förbannad.

– Det blev för mycket till slut, säger han i förhör.

– Jag blev jättearg alltså. Och sedan har jag lyft upp henne som en tupp, eller någonting sådant.

I lägenhetens kök ska mannen ha huggit ihjäl sin hustru – då fanns parets barn i bostaden.Foto: Polisen

Skrek och spottade

Han säger att hon skrek och spottade när han bar henne till köket. Där ska han ha greppat en Ikea-kniv och huggit henne. Först en gång. Sedan en gång till.

Det var så hon dödades – medan barnen var i lägenheten. De båda var närvarande under händelseförloppet, står det i åtalet.

– Han skulle döda henne med kniv och så hon försökte göra så och sedan, försökte, ja, dödade henne, säger ett av barnen i förhör.

Barnen flydde

Samtidigt som deras pappa ska ha mördat deras mamma flydde de. Därefter lämnade också pappan lägenheten. När räddningstjänsten, som var först på plats, kom till lägenhetshuset ska han ha suttit på staketet vid lekplatsen i bostadsområdet, lugn och utan att säga någonting.

– Jag tänkte själv gå ut och försöka bli påkörd av en bil efteråt, säger han i förhör.

Mannen som enligt egen utsago tvingades till militärtjänstgöring i sitt hemland greps och i fredags, nästan fyra månader efter dådet, åtalades han. Han erkänner att det är han som utdelade de dödande knivhuggen, men menar att han vid tillfället inte haft uppsåt att döda.

– Jag har ju sagt till henne: "Försök leva lugnt och av kärlek, du har ju ändrat dig". Så flera gånger har jag försökt övertyga henne. Men sedan har jag sagt till henne att det kan gå illa alltså, säger han i förhör.

– Det var en djävulsk händelse.

Slog barnet med bälte

Han står också åtalad för grov fridskränkning. Enligt åtalet har han flera gånger slagit ett av barnen, både med nävarna och med ett bälte. Han ska dessutom ha utdelat dödshot.

Polisen har hittat flera sms som mannen ska ha skickat till sin fru en dryg månad innan det misstänkta mordet

"För att bygga liv tar åratal, men att rasera tar 10 minuter", står det i ett av dem. Förhörsledaren ber honom förklara innebörden av det.

"Det är precis vad som har hänt nu. Han säger att i tolv år försökte han bygga ett liv och nu har han tagit hennes liv. Och hans barn har inga föräldrar. Det är det han menar", står det i förundersökningen.

Rättegången inleds i mitten av nästa vecka.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER