"Hur kan man döda ett barn och gå fri?"

Publicerad
Uppdaterad
Det är september och vanligt höstväder. När jag tittar ut skymtar jag solen och det blåser. Det var samma väder den 16 september 2004. Dagen då jag förlorade en del av mitt hjärta. Den dagen dog min dotter Nadine. Hon var fem veckor gammal och en lugn liten tjej.
Plötslig spädbarnsdöd var vår första misstanke, hon var ju frisk annars. Att beskriva känslan av den dagen är omöjligt, att ens tänka på den gör fortfarande ont.
Senare fick jag veta att det inte var plötslig spädbarnsdöd som tog mitt barns liv. Jag fick även veta att den plötsliga sjukhusvistelsen när hon var tre veckor inte alls var en infektion. Min lilla Nadine dog av en människas hand. Nadine blev häftigt skakad, upprepade gånger, så att hennes hjärna slets sönder. Och den människa (om man kan kalla honom för det) som gjorde det var hennes egen far. Jag lämnade min dotter i hennes fars vård för att han skulle ta hand om henne och värna om henne. Istället tog han livet av henne med våld.

Två dagar
före jul 2004 friade tingsrätten honom med motiveringen att det var oklart vem som skakat ihjäl min dotter. Att hon blev skakad var det ingen som ifrågasatte.

Ungefär ett år senare
kom det upp i hovrätten, efter att vi överklagat tingsrättens dom. Hovrätten slog fast att det var han som skakat min dotter till döds. Han dömdes till 5 års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Han överklagade till Högsta domstolen där han fick avslag med motiveringen att hovrättens bedömning av fallet var riktig.

I dag är han fortfarande på fri fot, och jag undrar varför? Hur kan en människa som blivit dömd för att ha dödat ett barn fortfarande leva som om brottet aldrig begåtts, fyra år senare? Hur kan det vara möjligt att bli dömd för ett brott och ändå inte behöva sona för det? Hur kan det i dagens Sverige vara möjligt att en dömd person har mer rättigheter än offret? Än offrets familj; vi som får tänka på det som kunde ha varit varenda dag? Min dotters far stal ett liv, en framtid och otaliga upplevelser som aldrig kommer att inträffa. Vilken hårfärg skulle min dotter ha fått, vilken ögonfärg skulle hon ha fått? Hur skulle hennes röst ha låtit? Han stal minst två liv genom att döda. Men han får inget straff?

Jag har otaliga gånger försökt få reda på varför han inte har börjat avtjäna sitt straff men jag får inga svar. Det spelar ingen roll om jag ringer kriminalvården, åklagarmyndigheten eller justitiekanslern. Jag bollas bara runt.
Jag har fått betala varje dag i 4 år för att jag var dum nog att lita på en annan människa.
När ska den människan få betala för att han dödat? Innan min dotter blev dödad hade jag förtroende för det svenska rättväsendet, men nu har jag insett att det bara är ett stort skämt. Ska det vara så?

Cecilia

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER