Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals västsvenskar kan ha oupptäckt cancer

”Prognosen för cancer påverkas av ju tidigare man hittar sjukdomen och det påverkar behandlingsmetoderna”, säger Thomas Björk Eriksson.Foto: Shutterstock
Människor uppmanas söka vård om man har symptom som skulle kunna vara cancer.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Thomas Björk Eriksson är verksamhetschef på regionalt cancercentrum Väst.Foto: Pressbild / RCC Väst

Så många som 700 personer i Västsverige och mellan 3-4 000 i landet kan ha oupptäckt cancer till följd av coronapandemin.

Anledningen är helt enkelt att färre söker vård för sina symptom i rädslan att bli smittade av covid-19.

– Det vi är mest oroliga för, där vi ser den största minskningen är lungcancer, det är inte så konstigt för många av symptomen är samma som för covid-19, säger Thomas Björk Eriksson, verksamhetschef på regionalt cancercentrum Väst.

Siffrorna på de minskade cancerdiagnoserna har tagits fram genom statistik där man jämfört så kallade a- och b-anmälningar i år jämfört med förra året.

Då är det mellan 3 000 och 4 000 färre cancersjuka än förra året, för Västsverige är siffran 700, vilket VGRfokus tidigare skrivit om.  

Och det beror inte på att antalet cancerfall minskar i landet eller i Västsverige.

– Vi har en årlig ökning på insjuknade i cancer på mellan en och två procent, så vår bedömning är att människor är rädda att söka hälso- och sjukvård på grund av rädsla att bli smittade. Det är därför vi har gått ut med den här nyheten, sitt inte hemma om du har symptom på en allvarlig underliggande sjukdom, säger Thomas Björk Eriksson, verksamhetschef på regionalt cancercentrum Väst.

Lungcancer sticker ut 

En cancerform sticker ut där anmälningarna minskat enligt Thomas Björk Eriksson och det är antalet diagnostiserade fall av lungcancer. 

– Det vi är mest oroliga för, där vi ser den största minskningen är remisser från primärvården till lungklinikerna med misstanke om lungcancer, det är inte så konstigt för många av symptomen är samma som för covid-19 och andra lungbesvär, säger Thomas Björk Eriksson.

Man har också kunnat se att fler personer valt att ställa in sina mammografiundersökningar. 

Björk Eriksson vill med emfas understryka vikten av att söka vård om man har symtom som skulle kunna vara cancer och att hälso- och sjukvården kan hantera smittorisken.

Kan handla om överlevnad 

Till exempel kan det finnas olika ingångar som används i primärvården för de som har symptom för infektion och en annan för andra patienter. Och att antalet besökare reducerats på sjukhusen.

– Prognosen för cancer påverkas av hur tidigt man hittar sjukdomen och det påverkar val av behandling, vid mindre avancerad cancersjukdom kan det handla om en behandlingsmetod men är det en mer avancerad form kan det vara en kombination av olika behandlingar som blir tyngre, längre och mer intensiv. Det kan handla om chansen att överleva och påverka livskvaliteten efter genomförd cancerbehandling, säger Thomas Björk Eriksson. 

 

Symptom att söka vård för

Kontakta en vårdcentral om du har fått nya symtom som inte går över och som du inte hittar någon förklaring till, till exempel:

 

Allmän sjukdomskänsla

Stor trötthet

Aptitlöshet

Större oavsiktlig viktnedgång

Långvarig feber

Smärta

 

Kontakta genast en vårdcentral direkt om du har något av de här symtomen:

 

En knöl någonstans på kroppen, till exempel en knöl i bröstet

Blod i avföringen

Blod i urinen

Svårt att börja kissa och behov av att gå på toaletten oftare

Blodiga upphostningar

Svårt att svälja

Blödningar från underlivet efter klimakteriet.

 

Källa: VGR

 

Se mer: Läkarens kritik: Flera borde vårdats tidigare

Kai Knudsen är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och upplever att flera patienter som varit kritiskt sjuka i covid-19 under våren har fått rådet via telefonrådgivningen att vara kvar i hemmet för länge.