Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratals protesterade – för att rädda klimatet

Familjen Fredin – Kamilla, Sonja, Lovis och Johan – är alla engagerade i klimatfrågan. Foto: Jens Andersson
Ett hudratal deltog i manifestationen. Foto: Jens Andersson
I Göteborg organiserar Klimatsamling varje fredag ”Fridays For Future” framför Göteborgs stadshus på Gustav Adolfs torg. Foto: Jens Andersson

Över 107 länder deltog under fredagen i den globala skolstrejken för klimatet.

I Göteborg trotsade ett hundratal personer det lynniga vädret för att delta i en manifestation på Gustav Adolfs torg.

– Vi har tappat tilltron till att politikerna kommer att lösa klimatfrågan. Men om vi fortsätter ta kampen kommer de behöva lyssna på oss, sa Joel Elisson, 22.

I Sverige arrangerades på fredagen demonstrationer på en mängd ställen. Närmare 140 platser runtom i landet anmälde att de arrangerade klimatmanifestationer.

I Göteborg deltog ett hundratal personer i manifestationen, som hölls framför Stadshuset på Gustav Adolfs torg. En av alla som protesterade för klimatet och mot den rådande politiken, var gymnasieeleven Agnes Jinstrand, 19.

– Jag vill att vuxna ska ta ansvar för ett problem som byggts upp under hur många år som helst. Vi får betala priset för det som tidigare generationer har gjort och vi är här för att protestera för en förändring, sa hon.

Hennes vän Joel Elisson, 22, fyllde i:

– Vi har fått nog. Vi har tappat tilltron till att politikerna kommer att lösa klimatfrågan. Men om vi fortsätter ta kampen kommer de behöva lyssna på oss.

Agnes Jinstrand, 19, student och Joel Elisson, 22, barnskötare: ”Vi har fått nog. Vi har tappat tilltron till att politikerna kommer att lösa klimatfrågan. Men om vi fortsätter ta kampen kommer de behöva lyssna på oss.” Foto: Jens Andersson

Hopp och förtvivlan

Madeleine Ödman, 57, som har varit engagerade i miljöfrågor i hela sitt liv, berättade att hon tänker fortsätta protestera på Gustav Adolfs torg så länge benen bär henne – om inte för sin egen skull så för sina barnbarn. 

Men särkilt hoppfull sa hon sig inte vara.

– Jag tycker inte att politikerna gör det de ska. De visar inte tillräcklig omsorg om vår miljö och vår planet. Och tyvärr ser jag inte många tecken till förändring heller.

Madeleine Ödman, 57, jobbar inom äldreomsorgen: ”Jag tycker inte att politikerna gör det de ska. De visar inte tillräcklig omsorg om vår miljö och vår planet.” Foto: Jens Andersson
Jesper Aaröe, 29, slöjdlärare: ”Det låter på politikerna som att de har börjat ta klimatfrågan på allvar. Jag är så hoppfull man kan vara.” Foto: Jens Andersson

Jesper Aaröe, 29, uttryckte dock en viss optimism, mitt i allt det dystra:

– Jag är så hoppfull man kan vara i de här tiderna. Att människor samlas så här, visar att det fortfarande finns hopp bland människor trots alla rapporter som antyder att det ser väldigt mörkt ut. Om vi kan fortsätta hoppas ända in i kaklet så finns det något värdefullt och fint i det också. 

”Vår framtid det handlar om”

Familjen Fredin hade också tagit sig till Gustav Adolfs torg. Samtliga är engagerade i klimatfrågan, alla på sitt sätt. 

Yngsta dottern Sonja, 10, berättade att hon tycker att det känns viktigt och roligt att vara med och protestera. Hennes fyra år äldre storasyster Lovis, har gått med i en klimatorganisation och berättade att klimatet är något som hon och hennes vänner pratar mycket om. Men hon önskar att skolan också skulle ta ett större ansvar.

– Klimatet är inte ett ämne som tar någon plats i undervisningen, men det borde det få göra. Det är vår framtid det handlar om, sa hon.

Pappa Johan och mamma Kamilla – forskare respektive läkare – förklarade att de i sin tur gör vad de kan för att stötta barnens kamp och att föregå med gott exempel.

– Vi äter inte kött och försöker tänka på att konsumera hållbart, sa Kamilla.