Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals pedagoger och lärare vill ha gratis skolmat

Annika Aronsson är pedagog och verksam i Lärarförbundet Kungsbacka.Foto: Privat / Privat
Skolmat.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Över 200 pedagoger och lärare i kommunen vill kunna äta gratis i skolan och förskolan tillsammans med barnen.

Det visar en ny undersökning från Lärarförbundet Kungsbacka.

– Att äta med barnen är en arbetsuppgift som alla andra, och det ska vara gratis, säger Annika Aronsson från Lärarförbundet Kungsbacka.

En omfattande undersökning är gjord bland Lärarförbundet Kungsbackas medlemmar och i den svarar hundratals pedagoger att de skulle äta skolmaten om den var gratis.

Det rapporterar SVT Nyheter Halland.

– Våra medlemmar har länge velat lyfta det här om pedagogiska måltider och det har alltid mötts av motstånd på grund av ekonomiska skäl i kommunen, säger Annika Aronsson.

Lärarförbundet Kungsbacka motiverar det med att tiden tillsammans med barnen vid matbordet är en stor arbetsuppgift under dagen, och att pedagoger och lärare inte ska behöva betala för att göra sitt arbete.

– Det finns kommuner runtom i Sverige som har fria pedagogiska måltider och det har vi tittat på, säger Annika Aronsson.

Kostnaden i nuläget

För pedagoger och lärare i Kungsbacka kommun kostar det 20 kronor för att äta lunch på i förskolan och 30 kronor i grundskolan.

– Förhoppningen med att införa detta är att barnen och eleverna ska få större förutsättningar att våga pröva och smaka ny mat och grönsaker. Titta på oss vuxna för bordsskick och vägledning, säger Annika Aronsson.

Om det ska vara fri pedagogisk måltid eller ej är något som kommunen själv beslutar om, och priset skiljer sig även beroende på var man jobbar som pedagog eller lärare.

– Att äta tillsammans med barnen är ingen paus eller rast. Det är inte lugn och ro. Det är ett jobb och därför ska man inte behöva betala för det, säger Annika Aronsson.

Kommunens svar

Anders Ekström (M) är ordförande i för- och grundskolenämnden i Kungsbacka kommun. Han säger till SVT Nyheter Halland att fria pedagogiska måltider inte är genomförbart i nuläget.

– Jag skulle vara glad om vi kunde erbjuda det men de pengarna finns inte nu, säger han. 

Anders Ekström förklarar för SVT att priset för skolmat för pedagoger och lärare är i nuläget en kompromiss. Det är ett nedsänkt pris men i nuläget kan kommunen inte ta bort avgiften helt. 

Fakta om undersökningen

En enkät skickades ut till Kungsbackas 1040 yrkesverksamma medlemmar under höstterminen 2019.

 

Lärarförbundet fick in svar från 644 pedagoger.

 

239 pedagoger menade att de skulle börja äta i skolan om det var gratis.

 

Källa: Lärarförbundet Kungsbacka