Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister i marsch – hade inget tillstånd

Ett 50-tal nazister marscherade på söndagen genom Göteborg utan tillstånd.
Foto: Läsarbild
Marschen gick längs Avenyn till Gustaf Adolfs torg.
Foto: Lovisa Waldeck
Polisen är på plats.
Foto: Lovisa Waldeck
Foto: Lovisa Waldeck.

Ett 50-tal nazister genomför en tillståndslös marsch genom Göteborg.

Polisen följer demonstrationståget med personal på marken och med helikopter från luften.

– De verkar inte lyssna på uppmaningar att sluta, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i Region Väst.

Vid lunchtid på söndagen inleddes en demonstration genom Göteborg. Personerna som marscherar bär flaggor och kläder med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) logotyp.

– Jag fick förklara för några förvånade tyskar som inte förstod vad det var som hände, berättar ett vittne.

Vittnet berättar också att personerna i tåget delade ut flygblad. Nazistorganisationens marsch ska ha startat vid Liseberg och gått längs Avenyn och vid 13.15-tiden så stod deltagarna samlade vid Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg. Något senare gick tåget vidare mot Centralstationen och vidare genom staden.

Polishelikopter i luften

– Det stämmer att det har samlats ett antal personer och att det rör sig om en icke tillståndsgiven sammankomst, säger Jenny Widén vid polisen.

Polisen följer demonstrationen, med personal på marken men också med helikopter från luften. Från polisens sida finns inga planer på att försöka stoppa demonstrationen.  

– Om det blir störningar i den allmänna ordningen eller om det begås brott så ingriper vi, men inte annars. Just nu finns inga tecken på oroligheter, säger Jenny Widén.

Foto: Lovisa Waldeck

Fick avslag

Nyligen fick NMR avslag från polisen på en ansökan om att demonstrera längs just Avenyn den 30 september – vilket organisationen har överklagat. I stället fick organisationen polisens tillstånd att leda sitt demonstrationståg från Skånegatan, i närheten av Svenska mässan, till Gustaf Adolfs torg.

Men under söndagen har alltså ett tillståndslöst demonstrationståg gått genom Göteborgs kärna. Nazisterna skanderade bland annat ut att Erik Nord, polischef i Storgöteborg, och att rikspolischefen Dan Eliasson är "folkförrädare". 

Motdemonstranter

Under tiden har ett antal motdemonstranter slutit upp och går längs med tåget och skanderar "inga rasister på våra gator".

Foto: Lovisa Waldeck

– Vi är på plats för att försöka tala med dem. Vi har fler resurser på väg också, säger Jenny Widén.

Vad gör de sig skyldiga till när de demonstrerar utan tillstånd?

– Det är lite för tidigt att säga. Man får ju samlas utan tillstånd så länge man inte stör allmän ordning. Men vi får se var detta landar, säger Jenny Widén.

Vid 14-tiden på söndagen så avvecklades marschen i närheten av Korsvägen i Göteborg.

Förundersökning inledd

Under kvällen meddelade polisen att en förundersökning är inledd mot demonstrationen, eftersom den genomfördes utan tillstånd.

– Det är upprättat en anmälan när det gäller brott mot ordningslagen. Det är en icke tillståndsgiven demonstration, så det kommer man titta på lite närmare framöver, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid region väst.