Ett 50-tal nazister marscherade på söndagen genom Göteborg utan tillstånd. Foto: LäsarbildEtt 50-tal nazister marscherade på söndagen genom Göteborg utan tillstånd. Foto: Läsarbild
Ett 50-tal nazister marscherade på söndagen genom Göteborg utan tillstånd. Foto: Läsarbild
Marschen gick längs Avenyn till Gustaf Adolfs torg. Foto: Lovisa WaldeckMarschen gick längs Avenyn till Gustaf Adolfs torg. Foto: Lovisa Waldeck
Marschen gick längs Avenyn till Gustaf Adolfs torg. Foto: Lovisa Waldeck
Polisen är på plats. Foto: Lovisa WaldeckPolisen är på plats. Foto: Lovisa Waldeck
Polisen är på plats.  Foto: Lovisa Waldeck
Foto: Lovisa Waldeck.Foto: Lovisa Waldeck.
 Foto: Lovisa Waldeck.

Nazister i marsch – hade inget tillstånd

Publicerad

Ett 50-tal nazister genomför en tillståndslös marsch genom Göteborg.

Polisen följer demonstrationståget med personal på marken och med helikopter från luften.

– De verkar inte lyssna på uppmaningar att sluta, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i Region Väst.

Vid lunchtid på söndagen inleddes en demonstration genom Göteborg. Personerna som marscherar bär flaggor och kläder med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) logotyp.

– Jag fick förklara för några förvånade tyskar som inte förstod vad det var som hände, berättar ett vittne.

Vittnet berättar också att personerna i tåget delade ut flygblad. Nazistorganisationens marsch ska ha startat vid Liseberg och gått längs Avenyn och vid 13.15-tiden så stod deltagarna samlade vid Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg. Något senare gick tåget vidare mot Centralstationen och vidare genom staden.

Polishelikopter i luften

– Det stämmer att det har samlats ett antal personer och att det rör sig om en icke tillståndsgiven sammankomst, säger Jenny Widén vid polisen.

Polisen följer demonstrationen, med personal på marken men också med helikopter från luften. Från polisens sida finns inga planer på att försöka stoppa demonstrationen.  

– Om det blir störningar i den allmänna ordningen eller om det begås brott så ingriper vi, men inte annars. Just nu finns inga tecken på oroligheter, säger Jenny Widén.

Foto: Lovisa Waldeck

Fick avslag

Nyligen fick NMR avslag från polisen på en ansökan om att demonstrera längs just Avenyn den 30 september – vilket organisationen har överklagat. I stället fick organisationen polisens tillstånd att leda sitt demonstrationståg från Skånegatan, i närheten av Svenska mässan, till Gustaf Adolfs torg.

Men under söndagen har alltså ett tillståndslöst demonstrationståg gått genom Göteborgs kärna. Nazisterna skanderade bland annat ut att Erik Nord, polischef i Storgöteborg, och att rikspolischefen Dan Eliasson är "folkförrädare". 

Motdemonstranter

Under tiden har ett antal motdemonstranter slutit upp och går längs med tåget och skanderar "inga rasister på våra gator".

Foto: Lovisa Waldeck

– Vi är på plats för att försöka tala med dem. Vi har fler resurser på väg också, säger Jenny Widén.

Vad gör de sig skyldiga till när de demonstrerar utan tillstånd?

– Det är lite för tidigt att säga. Man får ju samlas utan tillstånd så länge man inte stör allmän ordning. Men vi får se var detta landar, säger Jenny Widén.

Vid 14-tiden på söndagen så avvecklades marschen i närheten av Korsvägen i Göteborg.

Förundersökning inledd

Under kvällen meddelade polisen att en förundersökning är inledd mot demonstrationen, eftersom den genomfördes utan tillstånd.

– Det är upprättat en anmälan när det gäller brott mot ordningslagen. Det är en icke tillståndsgiven demonstration, så det kommer man titta på lite närmare framöver, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid region väst.

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER