Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals lärarlarm: Blir slagna och hotade

Lärarförbundet om nya skolbeskedet i coronakrisen: ”Det gör mig riktigt orolig”
Lärare i Varberg och Falkenberg har gjort 250 tillbud i år.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT
Tillbuden handlar mest om hot och våld.
Foto: Shutterstock

Lärare på skolor i Varberg och Falkenberg har i år lämnat in över 250 tillbud, de flesta handlar om våld eller hot från elever, skriver Hallands Nyheter. 

– Om det finns någon trend är det att det går ner i åldrarna, inte att det ökar i de äldre åldrarna. Vi vet dock inte exakt för vi har ingen direkt statistik på det, säger Heléne Malmström, verksamhetschef för grundskolan i Falkenberg, till tidningen. 

Hallands Nyheter har publicerat flera av tillbuden som kommit in från lärare i Varberg och Falkenberg, sammanlagt är det över 250 tillbud, bara i år.

Från den 8 oktober i år:

”Eleven fick flera tillsägelser om att följa instruktioner i idrottshallen, vilket eleven inte gjorde. Vid ny tillsägelse blev eleven så arg och slog och sparkade hen mig på benen och i bröstkorgen”

Från den 15 oktober:

Jag gick inte med på vad elev just då krävde. Detta efter moget övervägande i just den här situationen. Eleven sparkar mig då ordentligt hårt på benet. Orsakar smärta och blåmärke” 

23 av tillbuden handlar om skador 

I Varberg är det 63 tillbud hittills i år, majoriteten är hot eller våld. I Falkenberg är det 190 tillbud, 87 är hot eller våld och 23 av tillbuden har ”skadad av person” som benämning.

– Jag skulle kanske inte våga säga att det ökat, men det är ett konstant problem och jag hanterar två eller tre ärenden i veckan där lärare blivit utsatta, säger Lärarförbundets ordförande Fredric Hillertz i Falkenberg, till Hallands Nyheter.

Ann Brorsson är är lärarförbundets ordförande i Varberg, hon har tvärtemot uppfattningen att det har ökat, men att lärarna är dåliga på att anmäla vad som hänt. 

”Det finns en skam” 

– Det finns en skam bakom och det är inte alltid det tas emot så väl. Ingen lärare vill få en anmälan på sig, samtidigt som det är viktigt att ta hårda tag, säger hon till HN. 

I Falkenberg är anmälningarna dubbelt så många som i Varberg, det tror Heléne Malmström, verksamhetschef för grundskolan i kommunen, beror på att lärarna i Falkenberg är bättre på att anmäla. 

– Om det finns någon trend är det att det går ner i åldrarna, inte att det ökar i de äldre åldrarna. Vi vet dock inte exakt för vi har ingen direkt statistik på det, säger hon till HN.

Se också: 

Så vill Anna Ekström ändra schemaläggningen i skolorna