Hunden Leia har varit försvunnen sedan nyårsafton. Hon är en nio månader gammal golden retriever. Foto: PRIVATHunden Leia har varit försvunnen sedan nyårsafton. Hon är en nio månader gammal golden retriever. Foto: PRIVAT
Hunden Leia har varit försvunnen sedan nyårsafton. Hon är en nio månader gammal golden retriever. Foto: PRIVAT
Nina Englund driver den ideella organisationen Hundsökarna, som anordnar en skallgångskedja för att hitta hunden. Foto: PRIVATNina Englund driver den ideella organisationen Hundsökarna, som anordnar en skallgångskedja för att hitta hunden. Foto: PRIVAT
Nina Englund driver den ideella organisationen Hundsökarna, som anordnar en skallgångskedja för att hitta hunden.  Foto: PRIVAT

Hundratals i skallgång – hunden Leia är borta

Publicerad

Golden retrievern Leia, 9 månader, är försvunnen och husse Jonas Rahm har sovit i sovsäck under bar himmel i förhoppning att hon skulle återvända.

I morgon anordnas en skallgångskedja med ett hundratal deltagare för att hitta hunden.

– Jag hoppas naturligtvis att vi gör det. Man fäster sig snabbt, säger Jonas Rahm.

På nyårsafton var Jonas Rahm ute och joggade i naturreservatet Sandsjöbacka utanför Kungsbacka tillsammans med Leia, en nio månader gammal golden retreiver, när hunden plötsligt stack i väg.

Och aldrig kom tillbaka.

Sedan dess har man letat febrilt efter sin familjemedlem. Jonas Rahm berättar att han sovit i skogen de senaste fem nätterna, först i sovsäck under bar himmel och sedan i en jaktstuga som han fått låna, vilket Göteborgs-Posten tidigare skrivit om.

– Men vi har inte lyckats lokalisera eller sett henne, säger Jonas Rahm.

Spårhund till hjälp

Därför anordnas under det under onsdagen en skallgångskedja för att hitta Leia. Den arrangeras av den ideella organisationen Hundsökarna, som drivs av Nina Englund.

Hon räknar med att över hundra personer kommer sluta upp.

– I snitt gör vi det här tre-fyra gånger per månad. Vi hittar de flesta bortsprungna hundar, procentuellt sett är det ungefär 85 procent, säger Nina Englund.

Sökoperationen drar i gång vid 08.30 med samlingsplats på Långåsvägen i Lindome. Till sin hjälp har man två drönare, Nina Englunds spårhund och de hundar som övriga sökare tar med sig.

Kommer från Jönköping

En av deltagarna som lovat att ställa upp ska komma hela vägen från Jönköping.

– Vi har varit ute och sökt tidigare, men det har varit sent på dagen och mörkt, blött och lerigt. Då har min hund tappat spåret. Jag bävar för terrängen. Det är bergigt med snår och enris, säger Nina Englund.

Temperaturen har sjunkit de senaste dygnen och det har varit kylslaget. Men trots det tror både Nina Englund och Jonas Rahm att Leia är i gott slag.

Och att hon ska återfinnas.

– Jag hoppas naturligtvis att vi gör det, säger Jonas Rahm.

Om du till och med sovit under bar himmel för hennes skull antar jag att du och Leia har ett tajt band?

– Ja. Man fäster sig snabbt.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER