Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals demonstrerade mot kravet på vaccinbevis

Regeringen kommer införa vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Det meddelade socialminister Lena Hallengren på onsdagens pressträff. Här är de vanligaste frågorna kring passen och vad det innebär med vaccinpass.
På Götaplatsen i Göteborg samlades de som ville protestera mot införandet av vaccinbevis vid allmänna sammankomster. (Arkivbild).
Foto: Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren om syftet med vaccinbevis: ”Ha så få smittkedjor som möjligt”.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccinationsbevis.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under lördagen samlades hundratals på Götaplatsen i Göteborg för att demonstrera mot regeringens beslut om att införa coronabevis.

– Det här är en frihetsmarsch som är emot vaccindiktatur, sa en av arrangörerna till Göteborgs-Posten.

Så kommer vaccinationsbevisen fungera

Från och med den 1 december, på onsdag, kommer man behöva visa upp ett vaccinationsbevis för att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med publik på över 100 personer. 

– Syftet med vaccinationsbevisen är att minska smittspridningen genom att ha så få smittkedjor som möjligt, samtidigt som vi fortfarande kan ha större publik på till exempel teatrar eller idrottsarenor, har socialminister Lena Hallengren tidigare sagt.

Men alla är inte övertygade. Till exempel har Filmstaden och Svenska Bio anmälts till justitieombudsmannen av 14 personer som tycker att biojättens krav på vaccinationsbevis för de som vill sitta i en salong med över 100 platser är en kränkning. Det skriver P4 Halland.

På lördagen samlades demonstranter, på Götaplatsen i Göteborg, som ville visa sitt missnöje över regeringens beslut.

– Det är grundlagsskyddat att all vaccinering ska vara frivillig, men det kör man över genom att indirekt diskriminera människor som inte vaccinerar sig, sa en av arrangörerna till demonstrationen till GP.

”Kan vara värd de resultat det ger” 

Demonstrationen gick enligt polisen lugnt till, och trots att den inte var tillståndsgiven lät man demonstranterna marschera utan att ingripa.

Till Göteborgs-Posten säger Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet, att regeringens nya krav kan anses vara en form av tvång.

Samtidigt säger han:

– Vissa påtryckningar kan vara berättigade. Den frihetsinskränkning som det innebär med vaccinpass kan mycket väl vara värd de resultat det ger, som minskad smittspridning.

SE OCKSÅ:

Så kommer vaccinationsbevisen fungera.