Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals aktivister blockerar ingångar i Göteborgs hamn

Foto: ROBIN ARON

Hundratals aktivister blockerar ingångarna till energihamnen i Göteborg under lördagen.

Aktionen är en protest mot anläggningen med flytande naturgas i Göteborgs hamn planeras ansluta till stamgasnätet.

– Det här är människor som vill göra sin röst hörd och i nuläget har vi inga skäl att bryta upp detta, säger Christer Fuxborg polisens presstalesperson i Region Väst.

Polisen har under dagen skrivit en handfull anmälningar.

Anläggningen med flytande naturgas i Göteborgs hamn planeras ansluta till stamgasnätet – vilket mött kritik och nu också protestaktioner som ska pågå under hela helgen.

Tanken är att anläggningen i hamnen ska ansluta till det nationella stamgasnätet men frågan är nu uppe i riksdagen för debatt och regeringen kommer under hösten ta beslut i frågan. 

Flytande naturgas är ett fossilt bränsle som släpper ut mindre partiklar och de som tycker det är ett bra alternativ menar att det är ett bra alternativ inom sjöfarten. 

Stor polisnärvaro

Kritikerna menar å sin sida att det låser fast landet i fossila bränslen.

– I flera år har klimatrörelsen fört samtal med politiker, genomfört kampanjer, samlat tusentals namnunderskrifter och demonstrerat, men beslutsfattarna gör inte nog. Vi är här idag för att vi är trötta på att vetenskapen ignoreras, och vi vill få ett slut på den exploatering och lidande som jämt följer i fossilindustrins spår, säger Jennie Nyberg, talesperson för Folk mot fossilgas, i ett pressmeddelande.

Demonstranterna har tillstånd att demonstrera, men varje gång de lämnar den tillståndsgivna platsen så gör de sig skyldiga till civil olydnad. Det de gör är därför olagligt, förklarar Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst.

Polisens presstalesperson i Region Väst.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Polisen har stor närvaro vid demonstrationen.

– Det är väldigt lugnt och fredligt på platsen. Det här är människor som vill göra sin röst hörd och i nuläget har vi inga skäl att bryta upp detta, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

– De blockerar in- och utfarten i hamnen. Men det har än så länge inte någon större påverkan på transporterna eftersom det inte är så mycket sådant just i dag.

Fuxborg berättar senare under dagen att man skrivit en handfull anmälningar med anledning av aktionen.

– Vi har tre anmälningar om avbildningsförbud, man har alltså fotografera sådant man inte får fotografera. Sedan är det någon som flugit med drönare, det är inte heller tillåtet.

Enligt polisen så rör det sig om ungefär 300 demonstranter.

Stefan Strömberg, kommunikatör för Göteborgs hamn AB, säger så här till TT:

– Vi har ju vetat att det här varit på gång i ungefär en vecka så jag tror inte att påverkan för företagen är så stor. Man har lagt om trafik på grund av det här vet jag.

Swedegas: Positiv utveckling

Saila Horttanainen är ansvarig för kommunikation och hållbarhet på Swedegas som driver LNG terminalen, i Göteborg. Såhär sa hon till P4 Väst under fredagen:

– Vi har investerat i en anläggning i Göteborgs Hamn för att möjliggöra sjöfartens omställning från olja till andra alternativ och vi ser redan i dag att det finns en stor efterfrågan på en ökad inblandning av biogas i de här tankningarna. Så vi tycker att utvecklingen i hamnen är väldigt positiv och vi önskar att den här aktionsgruppen också kunde se de delarna, säger Saila Horttanainen på Swedegas.

I höst ska regeringen ta beslut om Swedegas får koppla på LNG terminalen i Göteborg på det svenska stamgasnätet. Ett argumentet för det är att samma teknik går att använda även för säger Swedgas Sara Horttanainen till P4:

– Trenden är tydlig och stark. Det finns en efterfrågan på allt mer grön inblandning i sjöfartens bränslen.