Risken är att det båda bortsprungna hundarna Lotus och Mingla håller på att bli förvildade. Foto: Privat
Risken är att det båda bortsprungna hundarna Lotus och Mingla håller på att bli förvildade. Foto: Privat

Hundparet fortfarande borta – har skymtats

Publicerad

VARBERG. De vilsna unghundarna Lotus och Mingla är fortfarande borta, men har skymtats och kan få en fond uppkallad efter sig.

– Båda lever. Det känns skönt, men de håller på att bli förvildade, säger ägaren Stefan Andersson, 52.

Sökandet har organiserats via sociala medier, vilket blir allt vanligare.

Lotus och Mingla, 21 månader gamla, är av rasen leonberger. De försvann fredagen innan jul från sitt hem ute i skogen i Gunnarsjö, på gränsen mellan Halland och Sjuhäradsbygden.

Trots att över hundra personer hjälpt till har sökandet varit fruktlöst. Men i torsdags såg en privatperson de båda sällskapshundarna på en skogsväg nära hemmet.

– Sedan dess har vi lagt ut kamerafällor med mat framför. Jag har precis varit där och tittat, men det syns inget, säger ägaren Stefan Andersson.

Hela 26 000 kronor har även samlats in till att hyra en helikopter, men eftersom det inte har gått att få tag i en med värmekamera blir det ingen.

– Pengarna kan i stället användas som grund till en fond för bortsprungna hundar.

Fånga inte

Risken är att Lotus och Mingla håller på att bli förvildade.

– Vi råder folk att inte försöka fånga in dem, utan ringa mig eller min fru Maria. Vi ger oss inte förrän vi vet vad som hänt.

Att människor engageras på nätet för att leta efter bortkomna hundar blir allt vanligare.

– Sociala medier har gjort det lättare att sprida informationen snabbt. Det har också visat sig ge ett gott resultat för att spåra hundar, säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska kennelklubben.

Han tror att många hundägare ställer upp för att de kan identifiera sig med förlusten av ett husdjur.

– Vi hundmänniskor kan lätt sätta oss in i den förtvivlan man känner vid det här tillfället. Vi värderar hunden väldigt högt och tar till oss den som en familjemedlem. Det föder ett stort engagemang.

Trogen vän

Hunden är en trogen vän och kan ha ett högt symbolvärde. Hans Rosenberg tycker inte att det ska förringas.

– Det är väl bra att vi samlas kring något positivt, säger han.

Kontaktuppgifter till Lotus och Minglas ägare finns på den facebook-grupp som bildats.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER