Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundmässans fantastiska deltagare

Under söndagens besök på My Dog på Svenska Mässan fanns alla varitanter av hundar. Du möter styrketränarhunden Doris, 6, som kan dra så mycket som 869 kilo. Storpudeln Chanelle som för första gången ska bli utställd, eller Sankt Bernhardshunden Dajm – vars arbetsuppgift under mässan var att vara söt. Klicka vidare för att se andra uppklädda och välkammande vovvar.

 1. 1. Doris, 6 år, Fransk Bulldog

  Foto: Anders Ylander
  Doris var på plats med sin matte Charlotta Hedberg för att tävla på Weightpull – en styrketävling för att hundraser då de drar upp till ungefär 300 kilo stenar som ligger på en vagn. Deras ägare är med och stöttar under tävlingens gång för att se dem få utlopp av sin energi. Efter sitt hårda jobb belönas Doris och de andra hundarna och därefter får de vila upp sig. Tävlingen går ut på att dra så mycket som möjligt i förhållande till sin vikt. Doris väger 13 kilo, och som mest har hon dragit 869 kilo. – Målet är att kvala till SM och EM, då måste hon dra 35 gånger sin vikt på tre tävlingar. Men hon brukar dra ungefär 50 gånger sin vikt på en vanlig tävling. Så håller hon sig frisk ska det nog gå bra, säger Charlotta Hedberg.

 2. 2. Chanelle, 9 månader, Storpudel

  Foto: Anders Ylander
  Storpudeln Chanelle är på plats för att visa upp sig inför domare som ska bedöma henne för första gången. Matte Helen Almsten säger att detta görs för att få kritik för hunden - vilket kan vara hur hunden rör sig, utseende. Det är Chanelles första gång som hon ställs ut, och som hon är i en så stor lokal. Trots en stor folkmängd så håller hon sig lugn. Helen Almsten har föreberett Chanelle genom att sätta upp tofsar på henne inför debuten på scenen - dessutom ska hon klippas innan det är dags.

 3. 3. Dajm, 5 år, Sankt Bernhardshund

  Foto: Anders Ylander
  Det välkända Båtsman-ansiktet var även på plats. Hunden Dajm är vid "klappa hund" ståndet tillsammans med matten Sanna Nordström. Dajm är en hund som älskar uppmärksamhet och därav är hans arbetsuppgiften väldigt passande. Barn får i grupp om tre ta sig innanför staketet för att klappa på Dajm, som nöjt ligger på golvet. Matten Sanna Nordström är där på grunder av hennes skola, för att promota dem själva. Det är sjunde året i rad som naturbruksgymnasiet fått förfrågan att hjälpa till under mässan. Sannas dröm är att bli hundinstruktör, och hon berättar att mässan är en enorm upplevelse för dem själva för all erfarenhet. – Här kan jag dessutom sitta och plugga samtidigt. Där har vi en sådan ras, och där är en sådan ras. Dessutom får Dajm massor av kärlek. Hans jobb är att vara söt, säger hon.

 4. 4. Ison, 3 år, Bichon Havanais

  Foto: Anders Ylander
  Hunden Ison är precis på väg in i ringen för att bedömas. Han är en van utställningshund och har tidigare fått bedömningen "Excellent", vilket är det högsta priset hunden kan få. Bedömningen går i raden good, very good, eller excellent. Själva bedömningen innebär att hunden går runt på en plan för att visa upp sig från olika vinklar. Sedan ställs hunden upp på ett bord, då en domare kommer fram för att känna på kroppen och tänderna. Dessutom ska längd, höjd och vikt kontrolleras. Matten Linda Hallor gör utställningar med sin hund för att hon själv tycker det är väldigt roligt – samtidigt som Ison även han är pigg och glad, Linda Hallor berättar att hon tror att han tycker det är ett roligt intresse att bli utställd. Under året planeras det fler utställningar med Ison, det brukar bli ungefär fem gånger. Inför uppträdandet på My Dog har Linda varit väldigt nervös. – Jag sov två timmar i natt, resten så drömde jag om att jag gick runt i ringen, säger hon.

 5. 5. Alfred, 5 år och Melody, 1 år, Malteser

  Foto: Anders Ylander
  Malteserna Alfred och Melody var på plats - tillsammans bildar de Team Lovley. Längst fram i lokalen på en röd sidenduk, i förhoppningen på att få hem en pokal. Deras mattar, Lena Jönsson och Maria Herbst stod och kammade till hundarna i väntan på att priset skulle koras lite längre fram. Deras starka kort väntade dem med tills domarna var klara med vandringen runt alla utställda hundar. Inte nog med rosa rosett och välkammad päls - det var dags att sätta på en brudklänning och kostym. Nu kanske priset skulle kunna gå till dem.