Här ser vi det tillåtna hundhalsbandet som militären har gett sitt godkännande till. Det är den amerikanska varianten som en företagare nu inte slutat sälja trots uppmaning. Foto: Ylwa Yngvesson
Här ser vi det tillåtna hundhalsbandet som militären har gett sitt godkännande till. Det är den amerikanska varianten som en företagare nu inte slutat sälja trots uppmaning. Foto: Ylwa Yngvesson

Hundhalsbanden som störde militär förbjuds

Publicerad

En företagare i Skaraborg tvingas att sluta sälja och måste kalla in ett antal amerikanska GPS-försedda hundhalsband.

Orsak: De stör militärens radiosignaler.

Företagaren har tidigare fått uppmaningen att sluta sälja hundhalsbanden som kommer från USA, men inte hörsammat uppmaningen och ska nu betala 150 000 kronor.

Det är Post- och telestyrelsen (PTS) som i en skrivelse till företagaren ännu en gång uppmanat om att sluta sälja den kontroversiella utrustningen.

Bakgrunden är att hundhalsbanden som finns i två varianter, en amerikansk och en europeisk. Det har visat sig vara problem med den amerikanska varianten. De har nämligen samma frekvens som det svenska försvaret har och försvaret har larmat om att deras utrustning störts av hundhalsbanden. Detta har hänt vid ett flertal gånger.

Nådde 18 kilometer

PTS har tidigare gått ut till allmänheten och informerat om att USA-versionen av halsbandet inte får säljas eller användas i Sverige. PTS har besökt militäranläggningar för att kontrollera och det visade sig att störningen nådde så långt som 18 kilometer.

Företagaren i Skaraborg har köpt sin utrustning direkt från USA och GPS-fabrikanten har anpassat sin utrustning till europeisk standard för att undvika störningarna. Fabrikanten tror att någon hackat sig in i mjukvaran i utrustningen för att nå den amerikanska standarden.

Företagaren är nu förbjuden att sälja hundhalsbanden och är skyldig att ta tillbaka de sålda produkterna och förstöra dem. Eftersom företagaren har blivit varnad en gång tidigare av Post- och telestyrelsen så drabbas företagaren nu av ett vite på 150 000 kronor.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER