Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hunden Zoe hittades – efter en månad: ”Vi sov i skogen”

Efter räddningen: ”Det är en seger”
Sara Ibrahim och hunden Zoe är återförenade efter en månad utan varandra.
Foto: Privat / Privat

Sara Ibrahims hund Zoe försvann under en promenad i Botaniska trädgården i Göteborg.

Ett intensivt letande tog vid och tusentals engagerade sig.

– Vi sov i skogen, berättar matte.

Men så plötsligt – exakt fyra veckor senare – dök Zoe upp.

På precis samma plats där hon försvann.

Den svarta amstaffen Zoe var tillsammans med matte Sara Ibrahim på promenad i Botaniska trädgården den 20 juni. Men plötsligt ryckte sig Zoe loss då hon fick se ett djur i Änggårdsbergen.

– Jag stod kvar för hon kommer alltid tillbaka. Men när det hade gått så lång tid att jag fick panik så började jag leta efter henne. Jag ringde dit mina vänner, la ut en efterlysning på Facebook och det spred sig snabbt, säger Sara Ibrahim. 

Det gick flera timmar, någonting som aldrig tidigare hänt. Sara tog hjälp av en hundförare som kunde lokalisera ett par spår, men Zoe syntes inte till. 

”Vi tältade där det fanns spår”

– Jag, mina vänner och massor av frivilliga personer sökte. Vi sov i skogen, vi tältade där det fanns mycket spår och sökte varje dag. Det var helt sjukt. Det var overkligt, jag kunde inte sova eller äta. Det var bara fasa. 

Sara arrangerade med hjälp av frivilliga stora sök efter Zoe och gillrade fällor. Förutom vanliga sök användes det värmekamera, drönare och hund. Hon startade också en Facebookgrupp som engagerade över tusen personer. 

– Min mardröm hela tiden har ju varit att hon fastnat, eftersom vi inte hittade henne. Att hon låg på ett ställe dit en människa inte kan gå. Att hon legat där och dött. Det har ju varit så varmt och de behöver ju vatten. 

Zoe hade gått ner åtta kilo under tiden hon hon var borta.
Foto: Privat / Privat

Hade gått ner åtta kilo i vikt

Men så till slut kom glädjebeskedet. Ett par hade hittat en trött och skällande svart hund i närheten av platsen där Zoe försvann. 

– När jag kom fram till henne så visste jag ju att jag skulle vara lugn och sansad, det är så många som sagt att hon skulle blivit förvildad. Men så fort hon såg mig slutade hon skälla och jag bara började pussa henne. Hon hade blivit jättesmal, så jag tänkte ”är det här min hund”? Men jag såg i hennes ögon att det var hon. 

Hur mår hon utöver att hon gått ner i vikt? 

– Hon mår bra. Hon hade jättebra värden, lite uttorkad men det stabiliserades ganska snabbt. Hon hade ju gått ner åtta kilo. Så hon äter specialkost nu för att magen ska klara att äta normalt igen. Men annars är hon precis som vanligt. 

Avslutningsvis vill Sara bara tacka alla som hjälpte till att leta efter hennes Zoe. 

– Jag hade inte klarat mig utan mitt sökteam för de tappade aldrig hoppet. Jag tappade ju ändå hoppet efter ett tag att vi skulle hitta henne levande. 

Se också: 

Marie Sivhonens hund jagades in i huset av räven, som följde efter. Nu misstänker kommunrepresentanter för viltvårdsgruppen i Alingsås att räven kan ha angripits av skabb.