I 13 år hade Ida och hennes hund hållit ihop. I fredags dog Wilda i Idas famn. Foto: PrivatI 13 år hade Ida och hennes hund hållit ihop. I fredags dog Wilda i Idas famn. Foto: Privat
I 13 år hade Ida och hennes hund hållit ihop. I fredags dog Wilda i Idas famn.  Foto: Privat
"Hon var min dotter, min syster. Min bästa vän", säger Ida Jörgensen Foto: Privat"Hon var min dotter, min syster. Min bästa vän", säger Ida Jörgensen Foto: Privat
"Hon var min dotter, min syster. Min bästa vän", säger Ida Jörgensen  Foto: Privat
"Det känns väldigt konstigt och tragiskt. Men jag försöker tänka att det kunde varit värre och att hon hade det bra hos oss", säger Ida. Foto: Privat"Det känns väldigt konstigt och tragiskt. Men jag försöker tänka att det kunde varit värre och att hon hade det bra hos oss", säger Ida. Foto: Privat
"Det känns väldigt konstigt och tragiskt. Men jag försöker tänka att det kunde varit värre och att hon hade det bra hos oss", säger Ida. Foto: Privat
Även om Wilda började komma upp i åren älskade hon de långa promenaderna tillsammans med Ida. Foto: PrivatÄven om Wilda började komma upp i åren älskade hon de långa promenaderna tillsammans med Ida. Foto: Privat
Även om Wilda började komma upp i åren älskade hon de långa promenaderna tillsammans med Ida.  Foto: Privat

Hunden Wilda åt frusen deg – dog i Idas famn

Publicerad

Eftermiddagspromenaden i februarikylan slutade i tragedi.

Någon i området hade slängt ut en deg på marken som hunden Wilda började äta av – sedan dog hon i matte Idas famn.

– Hon var min dotter, min syster. Min bästa vän. Jag blir så arg när jag tänker att någon har kastat degen där, säger Ida Jörgensen.

Varje dag i 13 års tid har de hållit ihop, Wilda och Ida. Även om Wilda började komma upp i åldrarna var hon fortfarande en pigg hund som älskade att långa promenader tillsammans med matten Ida. 

På fredagseftermiddagen gjorde de sig redo för just en sådan i Västra Frölunda.

– Vi var fyllda med energi och såg fram emot en promenad. Hon fick bestämma vägen så vi vek av på ett ställe där vi inte brukar gå vanligtvis, säger Ida Jörgensen.

"Något var väldigt fel" 

På promenaden fick Wilda upp ett spår, som fick katastrofala konsekvenser. I närheten av en skola i kastade hon sig över något som Ida tyckte såg ut som en frusen pepparkaksdeg. 

– Jag försökte få "kakan" ur munnen på henne och röt till henne att släppa den gång på gång. Hon var helt från sig med sitt fynd och ville absolut inte släppa det, säger Ida. 

Wilda började bete sig konstigt och de valde att vända hemåt. Med hjälp av Idas pappa fick de till slut loss det som Wilda hade i munnen.

– Genast efter detta gick hon mot dörren och jag märkte direkt att något var väldigt fel, säger Ida.

Försökte spy

Wilda gick ut på balkongen och försökte spy.

– Sedan har jag ett svagt minne att hon ligger ner och pappa försöker hjälpa henne. Han känner i hennes hals men då biter hon till. 

Ida Jörgensen bankade på grannens dörr och sprang ner och ropade på hjälp på gården. Inget svar. De ringde till djurambulansen och 112 i panik. 

– Jag märker att Wildas tunga är helt blå och hänger ut från munnen. Jag och pappa ligger vid henne och gråter och skakar. 

När kvinnan från djurambulansen anlände var det redan för sent.

– När jag förstod att hon var död låg jag bara och grät vid henne. Hon var min dotter, min syster. Min bästa vän, säger Ida Jörgensen. 

 

LÄS MER: Hjältehunden Quax blev årets polishund

 

"Klandrar mig själv"

Kvinnan från djurambulansen misstänkte att "degen" var förgiftad, berättar Ida. På djursjukhuset trodde man att Wilda fick en hjärnblödning när hon inte kunde svälja. Ingen vet säkert vad som hänt.

Då innehållet eventuellt var giftigt skickades resterna till polisen. 

– Jag blir så arg när jag tänker på att någon slängt degen där och jag klandrar fortfarande mig själv för detta delvis. Varför inte slänga sånt i papperskorgen? Har någon lagt det där med flit?

Ida Jörgensen vill nu varna andra hundägare och uppmana allmänheten:

– Släng inte ut skit från fönstret och var observanta med era hundar! Jag trodde aldrig att detta skulle hända. 

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER