Hunden blev förgiftad av "godiset". Foto: PrivatHunden blev förgiftad av "godiset". Foto: Privat
Hunden blev förgiftad av "godiset". Foto: Privat
Aldrig mer grisöron för Pluto. Foto: Tommy HollAldrig mer grisöron för Pluto. Foto: Tommy Holl
Aldrig mer grisöron för Pluto. Foto: Tommy Holl
Billy var nära att förlora sin Pluto. Foto: PrivatBilly var nära att förlora sin Pluto. Foto: Privat
Billy var nära att förlora sin Pluto. Foto: Privat

Hunden Pluto blev förgiftad av grisöron

Publicerad

GÖTENE. Hundägaren Billy Larsson var nära att förlora sin älskade Pluto, 8 år, förra helgen.

– Efter att ha ätit asiatiska grisöron blev han fruktansvärt dålig. Jag var övertygad om att han skulle dö, säger han.

Nu har Ica i Götene tagit bort produkten ur sortimentet.

I veckan publicerade Råd & Rön en undersökning gjord av SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt). De hade hittat salmonella i tre och resistenta bakterier i två av 22 grisöron.

– När Pluto var som sjukast ringde jag en jourveterinär, som direkt kopplade till grisöronen. Sedan dess har Pluto inte fått några fler och nu mår han mycket bättre säger Billy Larsson.

Han har gett sin hund grisöron i många år, men nu var det en ny sort.

På lokala Ica i Götene tog man genast bort de aktuella grisöronen ur sortimentet efter att Billy larmat dem.

– De berättade att just de här grisöronen kommer från Asien och var snabba med att plocka bort dem.

"Riktigt obehagligt"

Förutom att Pluto blev rejält dålig var grisöronen vassare i kanterna än de brukar.

– Det var också riktigt obehagligt. Jag var nära att skära mig på kanterna flera gånger, berättar Billy Larsson.

På SVA går man inte ut med några direkta varningar, men påpekar ändå:

– En hund med svagt immunförsvar eller en ung hund kan vara mer känslig, och lättare bli dålig, förklarar Julia Österberg, veterinär och epidemiolog vid SVA.

I deras undersökning hittades tarmbakterien Escherichia coli på två av 22 grisöron och tre av dem hade salmonellabakterier. Salmonella kan innebära att hunden blir dålig i magen och får diarré.

Analysen säger inget om hur många bakterier som fanns på grisöronen, bara att de fanns på några av dem.

Aldrig mer grisöron

Att ta för vana att tvätta händerna när man hanterat hundfoder som grisöron är ett snabbt och enkelt sätt att skydda sig själv från eventuella bakterier enligt SVA.

– Pluto fick de här grisöronen under två helger. Och båda gångerna blev han dålig. Han ylade förtvivlat om kvällarna och gick och gömde sig bakom en buske i trädgården när jag tog ut honom. Sedan hade han diarré i flera dagar, säger Billy Larsson.

Från Ica centralt uppger man att deras egna grisöron kommer från två säkra håll.

– Vi levererar svenska grisöron och asiatiska grisöron från Dogman och de har inte några spår av de här bakterierna. Men enskilda handlare ute i landet kan på eget initiativ ta hem grisöron från andra håll, säger Ola Fernvall, presschef på Ica.

En sak är i alla fall säker:

– Pluto kommer aldrig att få grisöron igen, säger Billy Larsson!

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER