Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hunden Märta dödades av ett vildsvin – i trädgården

Vildsvinsplågan breder ut sig.
Josefine Palangi Sjöstrand passade Märta då vildsvinet gick till attack.Foto: Privat.

Josefine Palangi Sjöstrand, 37, släppte ut 16-åriga taxen Märta i trädgården.

Bara några minuter senare gick ett vildsvin till attack.

– Den högg betarna i hennes kropp. Det var fruktansvärt. Man förväntar sig inte att något sådant kan hända bara fyra meter från husväggen, säger Josefine Palangi Sjöstrand.

Märta fick avlivas på djursjukhus.

Josefine Palangi Sjöstrand i Onsala i Kungsbacka kommun passade sin mammas hund, den 16-åriga taxen Märta.

– En väldigt långsam hund som befann sig i sin egen värld. Hon hörde dåligt och såg dåligt, berättar hon.

På söndagskvällen behövde hunden ut och kissa och Josefine Palangi Sjöstrand lyfte ner Märta från trappan och ställde henne på gräsmatten vid huset.

– Hon lufsade i väg på gräsmattan, långsamt och försiktigt. Jag gick in i huset igen. Bara några minuter senare såg min man genom fönstret att Märta hade blivit attackerad av ett vildsvin, berättar Josefine.

Vildsvinet högg med betarna

Hon fortsätter:

– När jag vände mig om såg jag hur det stora vildsvinet högg sina stora betar i hennes kropp när hon låg på marken. Det var fruktansvärt. Min man rusade ut för att försöka få bort vildsvinet.

Josefine berättar att vildsvinet inte blev rädd för maken utan först tvekade att lämna platsen.

– Men sedan gick den i väg och ställde sig bakom en buske i närheten.

Märta blev 16 år. Foto: Privat

Märta hade svåra huggskador i buken och blödde kraftigt ur munnen. Josefine Palangi Sjöstrand och hennes make lade hunden i bilen och körde till djursjukhus.

– Det var inget att göra. Märta avlivades på Blå Stjärnan.

Josefine ställer sig frågande till varför vildsvinet gav sig på Märta som var märkt av ålder och svaghet. 

”Det är så sorgligt”

– Hon kunde inte göra något för att provocera vildsvinet. Hon levde sina sista månader i livet. Min mammas tanke var att hon senare skulle få somna in lugnt och värdigt. Det är så sorgligt att hon skulle förlora sin hund när vi passade den, säger hon.

Hon förklarar att det känns särskilt skrämmande eftersom det inträffade så nära huset.

– Det här är inget man förväntar sig ska hända på gräsmattan fyra, fem meter från husväggen i fullt dagsljus. Det hade ju kunnat vara ett litet barn som satt och lekte på gräsmattan. Och viktigt i sammanhanget är att det var en ensam gris, inte en mamma som försvarade sin flock, säger Josefine Palangi Sjöstrand.

Alexander Zimmerman är jägare och kom till platsen efter händelsen.

Han kunde identifiera det aktuella vildsvinet men fick aldrig någon skottchans, förklarar han.

”Attackerar inte hundar”

På måndagskvällen ska han göra ett nytt försök.

– Vildsvinet var inte aggressivt, det kunde jag konstatera. Det som hänt är väldigt ovanligt. Vildsvin attackerar inte hundar som inte beter sig aggressivt. Det händer jakthundar titt som tätt när det blir trängda situationer där vildsvinet har rätt att försvara sig.

Han konstaterar att det är ”väldigt mycket vildsvin” i skogen intill och han har svårt att förklara vad som kan ha hänt när hunden attackerades.

– Hunden var på fel plats vid fel tillfälle. Den kan ha överraskat vildsvinet som blivit rädd och huggit tag. Men vildsvinet kan välja att vika bort i stället för att gå in i en konflikt. Jag har skjutit över 500 vildsvin. Jag har medvetet försökt komma nära men jag har aldrig blivit attackerad, säger Alexander Zimmerman.