Superpolisen. Polishunden Herman von den Sennequellen fångade på söndagsmorgonen två misstänka gärningsman som polisen tror sig kunna koppla ihop med flera personrån i Göteborgsområdet. Foto: PolisenSuperpolisen. Polishunden Herman von den Sennequellen fångade på söndagsmorgonen två misstänka gärningsman som polisen tror sig kunna koppla ihop med flera personrån i Göteborgsområdet. Foto: Polisen
Superpolisen. Polishunden Herman von den Sennequellen fångade på söndagsmorgonen två misstänka gärningsman som polisen tror sig kunna koppla ihop med flera personrån i Göteborgsområdet. Foto: Polisen
Bra drag i nosen. Hermans nos har de senaste åren varit avgörande för flera polisinsatser. Under 2014 och 2015 nosade polishunden upp cirka 20 kg amfetamin, 11 kg cannabis, 11 pistoler och tre automatvapen. Foto: PolisenBra drag i nosen. Hermans nos har de senaste åren varit avgörande för flera polisinsatser. Under 2014 och 2015 nosade polishunden upp cirka 20 kg amfetamin, 11 kg cannabis, 11 pistoler och tre automatvapen. Foto: Polisen
Bra drag i nosen. Hermans nos har de senaste åren varit avgörande för flera polisinsatser. Under 2014 och 2015 nosade polishunden upp cirka 20 kg amfetamin, 11 kg cannabis, 11 pistoler och tre automatvapen. Foto: Polisen

Hunden Herman är tjuvarnas mardröm

Publicerad

Årets polishund 2015 - heroiske Herman låter inte framgångarna stiga honom över nosen.

I helgen spårade Herman först upp en pistol – innan han sniffade upp två misstänkta rånare.

– I rapporten stod det att det var "bra drag i linan", kommenterar polisens presstalesperson Christer Fuxborg insatsen.

I oktober prisades den fyrbente polisen Herman von den Sennequellen från Göteborg som Sveriges bästa polishund 2015.

Herman är belgisk vallhund och var bara åtta veckor när hans husse Petter Fransson hämtade honom från den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, där polisen inriktat sig just på belgiska vallhundar.

Tog upp jakten

Herman belönades bland annat med en skön hundsäng och ett köttben för sina insatser under 2015. Ett år då Herman bland annat räddade en 3-årig pojke och hittade kilovis med droger och vapen.

Framgångarna har inte fått Herman att ligga på latsidan och känna sig nöjd.

När polisen i söndags morse fick larm om ett personrån i Kortedala i Göteborg ryckte Herman ut för att fånga bovarna.

Kort innan Herman tog upp jakten hade polisen observerat tre misstänkta personer i området. Hermans spårande gick igenom villaträdgårdar och ett bostadsområde där hunden först hittade en pistol nedgrävd i snön.

Hyllas av kollegerna

I ett skogsparti en bit bort hittade Herman kort därefter två misstänkta gärningsmän. Gärningsmännen hade enligt polisen gods på sig som Herman och hans kolleger misstänker kan kopplas ihop med flera personrån.

Efter insatsen hyllades Herman von den Sennequellen av kollegan Christer Fuxborg.

– Han har spårat hela vägen och i rapporten stod det att det var "bra drag i linan", alltså att hunden är på g och är exalterad och drar, berättade Fuxborg.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER